Hrana za borbu protiv stresa

Hrana za borbu protiv stresa

Napetost može biti pogubna za naše navike u ishrani. Ali, zdrava hrana često može pomoći pri ublažavanju nerazumnog žvakanja i još bolje, može smanjiti anksioznost i njene simptome.

Tamna čokolada

Ima visok nivo flavonoida koji pomažu u opuštanju (drugi odličan izvor flavonoida je čaj od kamilice), te tvari koje će vam popraviti raspoloženje. Tamnije čokolade sadrže više zdravih supstanci, pa uzimajte one sa 70 posto ili više kakaa.

Obrano mleko

Čaša toplog mleka uistinu je smirujuća. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile četiri ili više puta dnevno manje masno ili obrano mleko imale upola manje šansi da dožive stres povezan s PMS-om, od onih koje su mleko pile manje od jednom nedeljno.

Zobena kaša

Pomoći će vam da proizvodite serotonine, hormone koji pomažu u smirivanju, u borbi protiv negativnih efekata teskobe. U jednom trenu ćete produžiti delovanje serotonina i moći ćete biti sigurni da vam je nivo šećera u krvi sasvim u redu.

Lososovo meso

Istraživanja su pokazala da je meso lososa bogato omega-3 kiselinama te da može smanjiti stres povećanjem nivoa serotonina. Uzimanje omega-3 kiselina može suzbiti proizvodnju hormona kortizola i adrenalina, koji mogu izazvati teskobu.

Orasi

Oni su se pokazali dobrim za snižavanje krvnog pritiska, što je ključno za one čija srca su pod povećanim pritiskom usled visokog prisustva adrenalina. Zapravo, konzumacija oraha se pokazala tako zdravom da stručnjaci preporučuju da se uzima 40-ak grama svaki dan.

Semenke suncokreta

One su dobar izvor folne kiseline, koja pomaže telu da proizvede hormon dopamin. Taj hormon je ključan za normalno funkcioniranje organizma i bitan je za postizanje zadovoljstva.

Spanać

Istraživanja pokazuju da magnezijum, kojeg ćete naći u lisnatom zelenom povrću kao što je spanać, poboljšava odgovor vašeg tela na stres.

Borovnice

Njihovi antioksidansi su protivteža učincima hormona stresa, kortizola, u vašem telu.

Valerijana

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *