Hormonske promene

Hormonske promene

Hormonske promene veoma su česte kod žena – svakog meseca vaši hormoni imaju uticaj na vaše raspoloženje, um, ali i na promene na koži.

Iako se niovi hormona najčešće stabilizuju nakon menstruacije, različiti faktori (kao što su stres i anksioznost) mogu uticati na njihovu neravnotežu i nekontrolisano “divljanje” po organizmu.

Umor

Iscrpljenost može imati mnogo uzroka. Ukoliko ste iscrpljeni na kraju radne nedelje usled prevelike količine obaveza, tada je najverovatnije sve u redu.

Međutim, ako se konstantno osećate istrošeno i primećujete da ste dobili na težini, promene u apetitu ili promene u “kretanju creva” (neredovna stolica), to može biti znak nedovoljno aktivne štitne žlezde. Da, svi se umorimo i osetimo se iscrpljeno, ali ako vaše stanje nema logičnu podlogu, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

Promene na koži

Opet su vam se pojavile bubuljice i akne? Iako pomenuto može biti uzrokovano neadekvatnom higijenom (kao što je neredovno skidanje šminke i pranje lica pre spavanja), to može biti znak i nečeg drugog.

Akne i bubuljice kod odraslih ili cistične akne oko donje polovine vašeg lica mogu ukazivati na visok nivo tostesterona. Iako to nije problem koji je opasan po život, akne i bubuljice mogu imati uticaj na vašu psihu.

Noćno znojenje

Osim ako je neuobičajeno toplo u vašoj spavaćoj sobi, buđenje u znoju ili sa osećajem prevelike toplote može biti rezultat niskog nivoa estrogena i neredovne ovulacije odnosno perimenopauze.

Perimenopauza može se pojaviti i do deset godina ranije nego što biste trebali “ući” u stadijum menopauze tako da, ukoliko imate teže menstrualne probleme pre četrdesete godine života, postoji velika šansa da je vaše noćno znojenje posledica rane menopauze.

Čudne menstruacije

Kao i kod umora, neredovni menstrualni ciklus može biti rezultat mnogobrojnih faktora, kao što su stres, problemi sa štitnom žlezdom, nizak nivo estrogena ili sindrom policističnih jajnika.

Znakovi sindroma policističnih jajnika najčešće su neredovna menstruacija ili odsustvo iste, ali i poteškoće u eliminisanju suvišnih kilograma ili brzi rast dlaka na “čudnim” mestima (predeo brade, ruku, leđa). Uopšteno, sindromom policističnih jajnika “upravlja” se putem ishrane, vežbanja i pilula za kontracepciju. U svakom slučaju, bitno je da se obratite doktoru.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *