Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći

Kao i proširene vene, hemoroidi su vrlo česta pojava u trudnoći, ali uzrok njihovog nastanka je nešto drugačiji nego kod tipične hemoroidalne bolesti. Poznato je da trudnoća osim lepih trenutaka iščekivanja prinove, često nosi brojne tegobe, a među kojima su i hemoroidi.

Za one koji ne znaju, hemoroidi su proširene, odnosno natekle vene u anusu i oko njega i uzrokuju bol, svrbež i ponekad krvarenje. Osim što mogu biti smešteni unutar i van anusa, mogu biti različite veličine i različitog intenziteta, što određuje koliko će vremena biti potrebno da nestanu, zatim hoće li doći do krvarenja, kojeg intenziteta i tako dalje…

Hemoroidi u trudnoći se javljaju zbog nekoliko razloga:

  • Zbog materice koja vrši pritisak na vene u karlici, što uzrokuje njihovo proširenje i nateknuće.
  • Zatvor, koji je čest kod trudnica, odnosno napor prilikom pražnjenja creva.
  • Povećanje nivoa hormona progesterona, koje uzrokuje opuštanje zidova vena, što olakšava njihovo oticanje.

Lečenje hemoroida u trudnoći

Povećani hemoroidi u trudnoći mogu biti vrlo neugodan problem. Često pomažu kupke u toploj vodi 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno. Takođe može pomoći naizmenično tuširanje analne regije hladnom i toplom vodom (ne vrućom) ili oblozi od kamilice (gaza namočena ohlađenim čajem od kamilice se nežno stavi na analnu regiju). Nakon stolice toaletu obavljati vlažnim maramicama ili tuširanjem, a nikako običnim toaletnim papirom.

Redovno radite Kegelove vežbe, kako biste pojačali cirkulaciju u rektalnom području i ojačali mišiće anusa.

Ishrana bogata vlaknima može vam pomoći pri boljoj probavi i prema tome redovnom pražnjenju creva, što utiče na mogućnost pojave hemoroida.

Naravno osim kupki, tegobe i neugodnost koju izazivaju hemoroidi možete tretirati i raznim biljnim preparatima.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *