Hajdučka trava za ženske probleme

Hajdučka trava za ženske probleme

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, stolisnik i hajdučica, svrstala se u red najvrednijih lekovitih biljaka. Naziv je dobila po hajducima koji su sa njom zaceljivali rane.

Cveta tokom celog leta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja.

Etarsko ulje se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i neguje kožu. Veoma je bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mesto u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju neprijatnih simptoma u klimaksu. Jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nežnijeg pola.

Uspešna je i u lečenju belog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma.

Hajdučka trava delotvorna je i kod lečenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa.

Hajdučka trava pomaže i u lečenju hemoroida, čak i kada krvare, kao i u slučaju krvarenja iz želuca. Reguliše i rad bubrega, a delotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima.

Virak pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom.

Virak ili vrkuta je vrlo lekovita biljka, zahvaljujući kompleksu biljnih sastojaka (tanini, flavonoidi, gorki sastojci, saponini i dr.).

Njeno blagotvorno delovanje najbolje opisuje i njen naziv: gospin plašt, ženski ogrtač, Lady’s Mantle, Frauenmantelkraut i dr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *