Glavobolje mogu ozbiljno narušiti kvalitet života

Glavobolje

Tenzione glavobolje su najčešći tip glavobolje, koji se obično oseća kao stalna bol ili pritisak. Oseća se na obe strane glave ili na zadnjem delu glave i vrata. Opisuje se uglavnom kao ‘stiskanje’ ili osećaj ‘vezanog kanapa oko glave’. Epizode nisu učestale, a okidači mogu biti stres, nervoza, loše držanje i stiskanje čeljusti.

Migrene

Migrene su teške, probadajuće, često zahvataju samo jednu stranu glave i mogu vas učiniti osetljivima na svetlo ili buku. Traju od nekoliko sati do nekoliko dana i češće su kod žena. Neki bolesnici imaju tzv. auru, što uključuje grupu vizuelnih simptoma nešto pre napada.

Pacijenti koji pate od migrene često imaju prvi napad pre 30. godine, ali mogu se dogoditi i kod dece. Zajednički okidač migrena je promena, uključujući hormonalne promene, stres, promene spavanja ili hranjenja.

Hronične dnevne glavobolje

Ako vas glava boli barem 15 dana mesečno duže od tri meseca, smatra se da patite od hronične dnevne glavobolje. One mogu biti uzrokovane prekomernim uzimanjem lekova protiv bolova, ozledom glave ili, u retkim slučajevima, meningitisom ili tumorom. Ako nema očitog uzroka, to bi mogao biti znak da signali boli u vašem organizmu rade pojačano. Ove glavobolje mogu biti odgovor na antidepresive, beta blokatore koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska i migrena, lekova protiv bolova, pa čak i botoksa.

Menstrualne glavobolje

Kao da PMS nije dovoljno grozan, nagli pad estrogena neposredno pre menstruacije ponekad može izazvati migrene. Obično se javljaju tri dana pre i dva dana nakon menstruacije. Ostale žene mogu imati glavobolje povezane s PMS-om koje nisu migrene. Stižu oko šest dana pre menstruacije, u isto vreme kad i neraspoloženje, grčevi ili drugi simptomi PMS-a.

Migresan ® kapsule imaju povoljno delovanje u profilaksi migrene i ublažavanju raznih vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsule se osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *