Da li ste pod stresom?

stres

Stres podtiče moždanu amigdalu da šalje poruke u hipotalamus, što oslobađa hormone u centralnom nervnom sistemu koji kontrolišu disanje, otkucaje srca i varenje. Zbog toga će vam srce kucati jače, vaši mišići biće napeti, a disanje ubrzano.

Nadbubrežna žlezda oslobađa kortizol, poznat kao hormon stresa.

On reguliše rad tela kako bi bolje reagovali na pretnju pod stresom. Recimo vaš sistem za varenje treba manje krvi od vaših udova u stresnim situacijama, pa telo preusmeri krv, što uzrokuje prazninu u sistemu za varenje i dovodi do osećaja poznatog kao „leptirići u stomaku“.

Osećate se bolesnim opet.

Kada se ponavlja oslobađanje kortizola, što se dešava kada ste pod hroničnim stresom, dolazi do slabljenja imuniteta, a samim tim ste izloženiji prehladama i infekcijama.

Postajete lošiji u rešavanju stresnih situacija.

Mozak se smanjuje u područjima koja su povezana s emocijama i fiziološkim funkcijama, kao što su krvni pritisak i nivo glukoze. Kod osoba koje su nedavno imale neku stresnu situaciju pronađeno je mnogo manje sive materije u čeonom režnju. Srećom mozak se može brzo oporaviti kada se reše problemi sa stresom.

Osećate se starijim nego što jeste.

Istraživači na Univerzitetu Duke testirali su DNK dece koja su izložena hroničnom stresu poput nasilničkog ponašanja njihovih vršnjaka, ili nasilja kod kuće. Pokazalo se da je prouzrokovani stres doveo do oštećenja stanica koje je ekvivalentno višegodišnjem starenju.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + 14 =