Čišćenje masne jetre

Najvažniji način kojim se organizam oslobađa toksina je preko jetre. Jetra neumorno radi da bi detoksikovala krv, proizvela žuč koja je neophodna za varenje masti, razložila hormone i uskladištila esencijalne vitamine, minerale i gvožđe. Kada jetre ne funkcioniše optimalno, ne možemo dobro da svarimo hranu, a posebno masti!

Osnovne funkcije jetre

  • Prerađivanje nutrijenata iz creva da bi mogli efikasnije da se apsorbuju.
  • Regulisanje sastava krvi da bi proteini, masti i šećer bili u ravnoteži.
  • Uništavanje starih crvenih krvnih zrnaca.
  • Proizvodnja osnovnih hemikalija koje pomažu pravilnom zgrušavanju krvi.
  • Razlaganje i metabolisanje alkohola i lekova.
  • Proizvodnja esencijalnih proteina i holesterola.
  • Uklanjanje toksina iz krvotoka, uključujući bilirubin, amonijak i druge.
  • Skladištenje minerala, gvožđa i vitamina A.

Da bi jetra mogla da se stara o organizmu, ona mora da funkcioniše optimalno.

Većina ljudi, pri pomisli na bolesti jetre, ima na umu cirozu jetre usled alkohola. Ciroza je ozbiljno oboljenje, međutim, suprotno opštem mišljenju, alkoholizam nije njen jedini uzrok za cirozu.

Zapravo, postoje brojni faktori koji mogu da izazovu oštećenje jetre.

Ciroza nastaje kada ožiljačno tkivo zameni zdrave ćelije jetre. Kako ožiljačno tkivo nastavlja da raste, funkcija jetre se smanjuje. Sledeći biološki korak je otkazivanje jetre, do koga dolazi kada ožiljačno tkivo izazove tako veliko oštećenje da ona više ne može da funkcioniše.

Simptomi nepravilnog rada jetre

  • nadimanje i gasovi
  • refluks kiseline i gorušica
  • konstipacija
  • koža i/ili oči žućkaste boje (simptom žutice)
  • nemogućnost mršavljenja
  • visok krvni pritisak
  • ćudljivost, anksioznost ili depresija
  • tamna boja mokraće
  • rozacea
  • hronični umor
  • preterano znojenje
  • modrice koje lako nastaju
  • loš apetit

Srećom, funkcionisanje jetre možete da popravite. Ako počnete sveobuhvatno čišćenje jetre, možete da počnete da se osećate bolje za nekoliko nedelja.

Čišćenje masne jetre

Namirnice bogate kalijumom

Namirnice bogate kalijumom snižavaju sistolni krvni pritisak, smanjuju holesterol i održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema, a, uz sve to, čiste i jetru. Ako ste u iskušenju da uzmete suplemente kalijuma, razmislite i odlučite se za ove zdrave namirnice.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće spada u najbolje „kućne lekove“ za tretman masne jetre. Ovo sirće podstiče gubitak težine i smanjivanje masnih naslaga nagomilanih u jetri. Takođe, jabukovo sirće sprečava upale koje mogu zadesiti jetru. Za najbolje rezultate u tretiranju masne jetre poželjno je koristiti sirovo, nefiltrirano jabukovo sirće. Dovoljno je pomešati kašiku sirovog jabukovog sirćeta, kašičicu meda i čašu toplog mleka, pa popiti ovu mešavinu pre svakog obroka i dosledno se pridržavati toga nekoliko meseci.

Slatki krompir (batat)

Iznenađujuće, banana nije najbogatija kalijumom. To je slatki krompir. Običan batat srednje veličine sadrži skoro 700mg kalijuma, a da i ne pominjemo visok sadržaj vlakana i beta karotena.

Slatki krompir ima samo 131 kaloriju, a ipak je bogat vitaminima B6, C i D, magnezijumom i gvožđem. Premda je prirodno sladak, ovi šećeri se slabo oslobađaju u krvotok preko jetre, ne izazivajući nagle skokove vrednosti šećera.

Sok od paradajza

Kalijum i drugi korisni nutrijenti u paradajzu, u većoj su koncentraciji u sosu, pireu ili pasti. Evo i primera, 1 šolja pirea od paradajza sadrži 1065mg kalijuma, dok 1 šolja svežeg paradajza sadrži samo 400mg. Kada kupujete sos, pire ili pastu od paradajza, vodite računa da bude isključivo od organskog paradajza.

Da biste napravili domaći koncentrovani sos od paradajza, isecite organski paradajz na polovine i pecite licem nadole u rerni nekih 30 minuta, na temperaturi od 220 stepeni sve dok se kora ne smežura. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Oljuštite koru i blago izmrvite u blenderu. Procedite da biste odstranili seme, ako želite. Prespite u lonac i ostavite da se krčka 1 do 2 sata dok se ne zgusne.

List cvekle i spanać

Lišće cvekle je bogato antioksidantima i sadrži više od 1300mg kalijuma po 1 šolji. U sok od svežeg povrća dodajte cveklu i lišće cvekle; fino naseckano lišće dodajte u salate ili ga blago propržite kao i drugi zeleniš. Cvekla je i prirodni čistač žučne kese i pospešuje protok žuči. Svež, organski spanać je lako uključiti u ishranu, a i on je dobar izvor kalijuma – jedna porcija sadrži 840mg.

Pasulj

Beli, bubrežasti, lima pasulj, svi oni su bogati kalijumom, proteinima i vlaknima. Izaberite neku od ovih, kalijumom bogatih, vrsta pasulja i pripremite ga umesto leblebija u omiljenom receptu za humus, a jedite sa štapićima šargarepe i celera.

Crna melasa

U samo dve kašičice ovog bogatog, potpuno prirodnog sirupa nalazi se 10% dnevno preporučene količine kalijuma. Osim kalijuma, crna melasa sadrži i gvožđe, kalcijum, mangan i bakar.

Crnu melasu uključite u ishranu tako što ćete njome zameniti sve druge prirodne zaslađivače. Koristite je za sosove za roštilj, preliv za ovsenu kašu ili kašu od kinoe za doručak. 2 kašičice koje ste dodali u kafu, obogatiće njen ukus i istovremeno ublažiti kiseli ukus.

Banane

I konačno, bananu dodajte u omiljeni smuti. U poređenju sa ostalim nabrojanim namirnicama bogatim kalijumom, 470mg kalijuma u bananama je samo deo priče. Banane pospešuju varenje i pomažu organizmu da se oslobodi toksina i teških metala – a sve to je važno za čišćenje jetre.

Floralip® bljne kapi

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.

Floralip® biljne kapi pozitivno deluje na stimulisanje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, hormone i enzime i deluje kao prirodni – biljni lek za kontrolu apetita.

Floralip biljne kapi su 100% prirodan proizvod na bazi mešavine biljnih ekstrakta sikavice, artičoke, maslačka, nane i grčkog semena, rađene sa organskim voćnim destilatom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *