Bol prilikom mokrenja

Bol prilikom mokrenja

Svima se desilo bar jednom u životu da osetite bol prilikom mokrenja. Nekada se on veoma brzo povukao, a nekada traje danima pa čak i nedeljama.

Gljivična infekcija

Neugodni osećaj peckanja i bola prilikom mokrenja često je simptom gljivične infekcije, a koja nastaje usled prekomernog razmnožavanja gljivica u vagini. Ovo je prilično čest tip infekcije – dešava se kod tri od četiri žene u nekom periodu života, a većina žena će je imati i više puta. Osim bolnog mokrenja, gljivična infekcija ima i sledeće simptome:

  • svrab ili nadražena vulva ili vagina
  • crvena ili otečena vulva
  • bolna vagina
  • osip u ili oko vagine

Infekcija urinarnog trakta

Ovo je najveći krivac bolnog mokrenja. Kao što i samo ime kaže, infekcija urinarnog trakta je stanje kada je deo urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mokraćna bešika i mokraćna cev) inficiran. Najčešće se inficiraju mokraćna bešika i mokraćna cev. Dakle, infekcija urinarnog trakta dešava se kada baterija, često E. coli, uđe u mokraćnu bešiku ili mokraćnu cev. Rezultat: neugodni simptomi, kao što su česta potreba za mokrenjem i bol prilikom mokrenja.

Ukoliko se ne leči, infekcija se može proširiti i uzrokovati infekciju bubrega (a to sigurno želite da izbegnete). Verovatnije je da ćete infekciju urinarnog trakta dobiti ako ste je imali ranije, ako ste gojazni, ako imate dijabetes, ako koristite spermicide ili dijafragmu ili ako imate pesak ili kamen u bubregu ili druge komplikacije koje blokiraju urinarni trakt.

Higijenski proizvodi

Uvek su nam govorili kako je vaginalno područje veoma prljavo i kako je potrebno korisiti mirisne higijenske proizvode. Međutim, to je greška. Vagina ima sopstveni “protokol” samočišćenja kako bi se njena pH vrednost održala na optimalnom nivou i sve bilo pod kontrolom.

Međutim, prilikom korišćenja parfimisanih higijenskih proizvoda može doći do iritacije koja dovodi do bola prilikom mokrenja. Upravo iz tog razloga, najbolje je da koristite obični, neparfemisani, sapun i vodu.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *