Bol kod mokrenja

Bol kod mokrenja

Sigurno vam se desilo bar jednom u životu da ste osetile bol kod mokrenja. Nekada se on veoma brzo povukao, a nekada traje danima pa čak i nedeljama. Upravo sledeći razlozi mogu biti uzrok bolnog mokrenja.

Infekcije urinarnog trakta

Ovo je najveći krivac bolnog mokrenja. Kao što i samo ime kaže, infekcije urinarnog trakta je stanje kada je deo urinarnog trakta inficiran. Najčešće se inficiraju bešika i uretra. Dakle, infekcija urinarnog trakta dešava se kada baterija, često E. coli, uđe u bešiku ili uretru. Rezultat: neugodni simptomi, kao što su česta potreba za mokrenjem i bol prilikom mokrenja.

Verovatnije je da ćete infekciju urinarnog trakta dobiti ako ste je imali ranije, ako ste gojazni, ako imate dijabetes, ako koristite spermicide ili dijafragmu ili ako imate pesak ili kamen u bubregu ili druge komplikacije koje blokiraju urinarni trakt.

Gljivična infekcija

Neugodni osećaj peckanja i bola prilikom mokrenja često je simptom i gljivične infekcije, a koja nastaje usled prekomernog razmnožavanja gljivica u vagini. Ovo je prilično čest tip infekcije – dešava se kod tri od četiri žene u nekom periodu života, a većina žena će je imati i više puta. Osim bolnog mokrenja, gljivična infekcija ima i sledeće simptome:

  • svrab ili nadražena vulva ili vagina
  • crvena ili otečena vulva
  • bolna vagina
  • osip u ili oko vagine
  • Bakterijska vaginoza

Možda nikada niste čule za nju, ali ovo je najčešća vaginalna infekcija kod žena uzrasta od 18 do 44 godine. Simptomi su veoma slični simptomima gljivične infekcije.

Polno prenosiva oboljenja

Mnoga polno prenosiva oboljenja mogu izazvati bolno mokrenje, a što je ujedno jedan od simptoma. Herpes, ekstremno uobičajena viralna infekcija, poznata po tome što izaziva nastanak rana na ustima i genitalijama, jedna je od mogućnosti, ali i druga polno prenosiva oboljenja mogu uzrokovati bolno mokrenje.

Hlamidija, bakterijska infekcija koja preovladava kod žena mlađih od dvadeset i pet godina, kao i gonoreja, još jedna bakterijska infekcija koja se najčešće pojavljuje u pomenutoj starosnoj dobi, drugi su česti uzroci bolnog mokrenja. Obe infekcije mogu dovesti do pojave abnormalnog sekreta, najčešće žutog ili zelenog.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *