Artritis u zglobovima prstiju

Artritis u zglobovima prstiju

Artritis se pojavljuje pod prisustvom nekog upalnog procesa, što znači da je artritis u zglobovima prstiju, posledica neke druge, već postojeće bolesti. Na primer, osobe sa reumom, nekom infekcijom, ili poremećajem metabolizma, obično dobiju i artritis. Artritis u rukama i prstima je društveno značajan, pošto često onemogućuje osobu koja oboli od njega, da radi ili obavlja kućne poslove. Ponekad, osobe sa artritisom prstiju razviju invalidet.

Srećom, na početku bolesti, upala utiče samo na male zglobove, pogotovo zglobove prstiju. Tipični simptomi artritisa prstiju su nepodnošljiv bol u prstima i konstantno povećanje temperature u delu tela koje je pogođeno artritisom.

Uzroci artritisa

Često se artritis pojavi nakon nečeg što na početku deluje jednostavno, kao što je npr. bol u grlu. Ali, ukoliko je uzrok bola u grlu infekcija stafilokokom ili streptokokom, tu nastaje problem. Često se komplikacije stvaraju zbog nepravilnog lečenja bolesti, tj. infekcije. Čak i kada mislite da ste se oporavili od neke povrede, artritis će vas podsetiti na nju, pogađajući tačno mesto, pa čak i bol koji ste osećali.

Bolesti poput psorijaze, reumatizma, infekcije, seksualno prenosivih bolesti, lupusa, dijabetesa, gihta i tuberkoloze, mogu izazvati artritis.
Uslovi u kojima radite, utiču na stanje vaših zglobova. Artritis u prstima se smatra za bolest koja napada određene profesije poput krojača, zlatara, tenisera i druge, u kojima su ruke u konstantnoj tenziji.
Razlikujemo dva oblika artritisa: akutni i hronični. Akutni artritis se javlja brzo, i uvek ga prate simptomi- temperatura, otoci i jak bol u zglobovima. Hronični artritis se razvija duže vreme. Rani simptomi nisu toliko uočljivi. Po pravilu, javlja se slabija temperatura i osećaj ukočenosti u zglobovima, tokom pokretanja. Tretmani za artritis zavise od njegove prirode, jačine bolesti i onoga što ju je izazvalo. Artritis u prstima manifestuje se kod svakoga drugačije, ali postoje neki zajednički simptomi.

Lečenje

U većini slučajeva, uz artritis, javlja se nadražljivost i poremećaj sna, zbog čega doktori preporučuju pacijentima da uzimaju sedative i tablete za spavanje. Neki specijalisti preporučiće vam prirodne, dobro poznate meleme poput valerijane (macine trave). Pravilna upotreba specijalnih masti, krema i tinktura koje imaju antiupalna dejstva je takođe dobra.

Za generalno jačanje organizma i imuniteta, možete uzimati multivitamine ili samo vitamin B1 (tijamin), umereno vežbati, izbegavati stres i hraniti se zdravo.

Ako imate giht, morate se pridržavati određene dijete koja sprečava taloženje mokraćne kiseline u zglobovima. Najbolje bi bilo da razgovarate sa nutricionistom, koji bi vam napravio pravi plan ishrane, za svaki dan. Dobra ishrana može zaista značajno ublažiti bol koji osećate.

Biljni sastojci  Migresan ® kapsula imaju povoljno delovanje  u  profilaksi migrene i ublažavanju  raznih  vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsule se osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − five =