Lešnik protiv proširenih vena

Lešnik protiv proširenih vena

U kori lešnika ima katehinskog tanina, malo smole, eteričnog ulja i flavonskih heterozida (derivati ​​miricetola) od kojih potiče žućkasta boja kore. List je sličnog hemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svežeg lista. I kora i list lešnika upotrebljavaju se kao zamena za američki hamamelis pošto katehinski tanin koji lešnik sadrži steže krvne sudove, to jest deluje kao vazokonstriktor.

Lekoviti preparati pripremljeni od lista i kore lešnika izvana, kao obloge koriste za lečenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuvanjem usitnjenih listova i kore lešnika na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za lečenje ulkusa vena. Preparati od lešnika se, takođe, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore lešnika koristi se za lečenje spoljnih šuljeva (hemoroida). U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od lešnika, vekovima se koristi kao učinkovit lek za lečenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.

Kada s jeseni sazri, lešnik obiluje belančevinama a sadrži i mnogo masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranjiva vrednost lešnika velika, jer je na našem području, lešnik najmasnije seme. Ceđenjem lešnika dobija se ulje koje je vrlo cenjeno i prepoznatljivog prijatnog ukusa.

Protiv umornih nogu

  • Šaka svežih listova lešnika
  • Litar vode
  • Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle pola sata procedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblog na bolnu venu i menjajte svaki drugi sat.

Izlečite hemoroide

  • 10 ml tečnog ekstrakta lista i kore lešnika
  • 25 g masti od pupova topole
  • 10 g lanolina
  • Ekstrakt, mast i lanolin dobro promešajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Protiv proliva

  • Šaka svežih listova lešnika
  • Litar vode
  • Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 20 minuta i procedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi imaju višestruka pozitivna dejstva. Preporučuje se primena kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

Budući da biljni sastojci jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje i smanjuju već prisutni otok, povoljno deluju i regulišu vensku cirkulaciju, ublažavaju bol i osećaj umora i težine u nogama (dugo mirovanje u postelji, traume, nagnječenja, povreda u sportu, stanja posle preloma, dijabetična angiopatija, ulcus cruris, arterioskleroza i sl.).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *