Zapaljenje vena

Zapaljenje vena nogu često prolazi bez sistemskih simptoma, ali se lokalno javljaju, u zavisnosti od regiona u kome se upaljena vena nalazi, od uzroka koji je do zapaljenja doveo kao i do stadijuma upale.

U ranoj fazi zapaljenja, javljaju se simptomi koji predstavljaju odgovor imunskog sistema na promene u organizmu. Takvi simptomi su povećanje telesne temperature, pojava jeze, uznemirenosti, psihičke uznemirenosti i osećaja umora. U regionu gde se upaljene vene nalaze, dolazi do osećaja hladnoće u tom delu noge, osećaja bola i pojave grčeva, uglavnom u listu, kao i prenosa bolova na stomak, tj, kada se zapaljenje prenese na vene u karlici. Vremenom, javljaju se i drugi simptomi, dolazi do bledila i otečenosti noge i razvijanja mostnih grana.

Uzroci zapaljenja vena koji mogu da dovedu do razvoja tromboze

  • dugotrajna nepokretnost – najčešće kod pacijenata koji su hospitalizovani, u komi ili u periodu posle operacije
  • traumatsko oštećenje
  • urođena sklonost ka zgrušavanju krvi
  • gojaznost
  • dugogodišnje konzumiranje cigareta
  • tokom trudnoće, materica u kojoj raste fetus, može svojom veličinom da vrši pritisak na vene
  • leukemije i limfomi, kao i urođeni poremećaji krvi, kao jedan od svojih simptoma imaju zapaljenje vena

Prirodno lečenje zapaljenja vena

Beli i crni luk, paprika i đumbir jesu namirnice koje mogu da pospeše procese u organizmu. Jedan od njih jeste i aktivacija fibrina, enzima koji sprečava preterano zgrušavanje krvi.

Voće koje, takođe, dosta pomaže u lečenju upala vena jeste ananas! Ananas ima odlično antiupalno dejstvo a utiče i na proces fibrinolize, kojim se razgrađuju suvišni trombi.

Na zapaljene površne vene nogu mogu se mazati prirodni losioni koji smanjuju temperaturu tog dela noge i otečenost.

Vendoksin® gel

Vendoksin® gel je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica.

Zahvaljujući prisustvu mentola i dejstvu hlađenja, Vendoksin® gel daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće.

 

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi imaju višestruka pozitivna dejstva. Preporučuje se primena kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

Budući da biljni sastojci jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje i smanjuju već prisutni otok, povoljno deluju i regulišu vensku cirkulaciju, ublažavaju bol i osećaj umora i težine u nogama (dugo mirovanje u postelji, traume, nagnječenja, povreda u sportu, stanja posle preloma, dijabetična angiopatija, ulcus cruris, arterioskleroza i sl.).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *