Znakovi stresa

Znakovi stresa

Najbolji načini da smanjite stres su dovoljne količine sna, zdrava ishrana, vežbanje i fokusiranje na stvari koje možete kontrolisati. Takođe, bitno je i da prepoznate ne tako očigledne znakove stresa.

Znakovi stresa

Bol u leđima

Hormoni koje naš organizam “pumpa” kada smo pod stresom mogu imati različit uticaj. Primera radi, oni utiču na podizanje krvnog pritiska i ubrzan rad srca kao i na zatezanje mišića. Naravno, ukoliko celi radni dan provodite sedeći za računarom, taj problem postaje još i izraženiji. Najbolji lek je pokretanje pa, ako osećate bol u leđima, ustanite na svakih sat vremena i uradite nekoliko vežbi istezanja. Takođe, bilo bi mudro da svakodnevno prošetate bar petnaestak minuta.

Bol u stomaku

Moždani nervni sistem povezan je sa želučanim pa mentalni stres može uzrokovati pravu havariju na vašem sistemu za varenje. U zavisnosti od situacije, moguće je da vam doktor prepiše lekove ili da vam preporuči promenu načina ishrane. U međuvremenu, najbolji prirodni lek za stomačne probleme izazvane stresom (zatvor, proliv, mučnina, povraćanje) je vežbanje. To može zvučati kao zadnja stvar koju želite da radite kada vas boli stomak, ali brzo hodanje ili trčanje mogu povećati nivo endorfina usled čijeg dejstva će se bolje osećati i vaš um i vaš stomak.

Opadanje kose

Otprilike tri do šest meseci nakon većeg stresnog događaja (otkaz na poslu, prekid dugogodišnje veze), možda ćete primetiti više kose na vašoj četki ili u odvodu tuš kabine. Izrazito visok nivo hormona androgena, koji se povećava tokom stresnih perioda, može uticati na folikule dlake što može potaknuti privremeni gubitak kose. Ne postoji hrana ili suplementi koji dokazano vraćaju opalu kose, ali uravnotežena ishrana može potaknuti rast ćelija i isceljenje.

Trzaji oka

Ovo neugodno grčenje mišića obično se javlja oko jednog oka i traje po nekoliko minuta. Stres je jedan od najčešćih uzroka, iako doktori nisu sigurni zašto se to dešava. Kada se to počne dešavati, zatvorite oči, pokušajte se opustiti i dišite duboko. Udišite četiri sekunde, zadržite dah sedam sekundi pa izdišite osam sekundi. Ponovite to četiri puta dok vrhom prsta blago pritišćete oko koje trza.

Akne

Baš kao i kosa i koža je osetljiva na previsok nivo androgena što može dovesti do pojave bubuljica. Ukoliko se bubuljice i akne budu konstantno pojavljivale, posavetujte se sa dermatologom, jer hronične upale mogu dovesti do stvaranja ožiljaka. U ovakvim situacijama mogu se koristiti druga razna sredstva, kao što su specijalni sapuni koji pomažu eliminisanje bakterija koje uzrokuju akne.

Osip

Stres može izazvati i misteriozni osip ili razbuktati već postojeći. To se dešava iz razloga što stres utiče na pad imunog sistema. Kada se to desi i vaša koža postaje podložnija infekcijama kože u obliku osipa, a koje mogu izazvati stafilokoke. Nije redak slučaj da taj osip bude praćen temperaturom, groznicom ili kašljem.

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + six =