Zašto se javljaju nesnosni menstrualni bolovi i grčevi i koje je rešenje?

Zašto se javljaju nesnosni menstrualni bolovi i grčevi i koje je rešenje

Žene su jednom mesečno onemogućene u dnevnim aktivnosti i obavezama, izostaju iz škole ili s radnog mesta, a bolne menstruacija ili dismenoreja smanjuju im ukupan kvalitet života.

Lekari razlikuju primarnu i sekundarnu dismenoreju, a u oba slučaja klinička slika se opisuje bolovima u donjem delu abdomena koji počinju nekoliko sati pre nastupa menstrualnog krvarenja i traju sledećih 1 – 3 dana.

Bol u stomaku često bude praćena mučninom, povraćanjem, prolivom, glavoboljom, vrtoglavicom i bolovima u predelu leđa.

Primarna i sekundarna dismenoreja

I dok sekundarna dismenoreja u pozadini sadrži patologiju ženskog polnog sistema, najčešće endometriozu, adenomiozu, karličnu upalu ili dobroćudni tumor (miom) materice, a pojavljuje se pretežno kod žena u četvrtoj i petoj deceniji života, primarna dismenoreja kao podlogu nema prepoznatu patologiju i najčešći je ginekološki problem devojaka adolescentne dobi.

Uzrok dismenoreje leži u preteranoj produkciji hemijskih spojeva prostaglandina u sluznici materice. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića materice i povišeni bazalni tonus, a rezultuju visokim pritiskom unutar materice. Kada taj pritisak prevlada arterijski pritisak u krvnim sudovima materice, dolazi do poremećaja cirkulacije i posledičnog nakupljanja produkata metabolizma koji podsticajem nervnih završetaka izazivaju bol. Isti metaboliti, kada podstiču nervne završetke u probavnom sistemu, izazivaju mučninu, povraćanje i proliv.

Floravitex kapi

Floravitex kapi pomažu kod neredovnog menstrualnog ciklusa početkom puberteta i u kasnijoj dobi, dismenoreje (bolne menstruacije), akutna i hronična upala jajnika, akutna i hronična upala materice, treća i šesta grupa vaginalnog sekreta, benigne ciste na jajnicima, miomi, ciste na grudima nastale kao posledica hormonskog disbalansa, pred menstrualni sindrom – PMS.

Floravitex kapi utiču na još jedan hormon – prolaktin (hormon koji utiče na mlečne žlezde) može biti povećan u tom periodu, dovodeći do bola u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a.