Mikrolitijaza i urolitijaza

Mikrolitijaza i urolitijaza

Pesak (mikrolitijaza) i kamen (urolitijaza) u bubrezima i mokraćnim kanalima nesu retka patološka pojava u opštoj populaciji, pa ni u dečjem uzrastu. Simptomi su vrlo različiti, posebno kod odojčadi i male dece, ali ovaj je najkarakterističniji – oštar bol u slabini, bočnim delovima stomaka i genitalijama. Bol je praćena mukom, povraćanjem, opštim lošim stanjem, nelagodnošću pri mokrenju, uz izmenjenu boju mokraće.

Uzroci stvaranja peska i kamena su različiti, pa tako, i pored svih medicinskih dostignuća, nedovoljno definisani. Po statičkim pokazateljima, 30% svih slučajeva vezano je za genetsku predispoziciju i urođene anomalije urotrakta, 10% za metaboličke poremećaje kod dece, a ostali slučajevi su idiopatske, nepoznate geneze.

Prevencija

Prevencija je posebno važna kod osoba koja imaju genetske predispozicije za ovu bolest i tu izdvajamo nekoliko elementarnih saveta:

  • svakodnevno unošenje dovoljne količine tečnosti (vode i čajeva) od najranije životne dobi
  • veoma je važno redovno izmokravanje, odnosno, nezadržavanje mokrenja
  • konzumiranje hrane sa manjom količinom soli
  • potrebno je povremeno kontrolisati hemijski i bakteriološki nalaz urina
  • ukoliko se pojavi pesak ili kamen neophodno je pridržavati se određenog higijensko-dijetetskog režima, u zavisnosti od hemijskog sastava peska ili kamena

Bolest bubrega lekari nazivaju tihom bolešću jer nema simptoma dok bolest ne uđe u poodmaklu fazu. Lekari kažu: „Ukoliko čekate da se neki od simptoma pojave, već ste čekali predugo“. Prvi simptomi se pojavljuju u vidu oteklih članaka, teškoće u koncentrisanju, smanjenja apetita, krvi u urinu ili penušavog urina.

Osim članaka, otiču i kapci i potkolenice. Tu je i zadihanost pri najmanjem naporu, kao i bleda ili žuto prebojena koža.

Obratite pažnju na urinarne infekcije. Urinarne infekcije mogu da se jave usled refluksa, to jest proširenja ili suženja mokraćnog kanala (urin ne može normalno da otiče, dolazi do zastoja koji izaziva infekciju). Slab apetit, koji je prouzrokovan mučninom, najčešće i povraćanjem, samim tim i malaksalošću, kao i padom hemoglobina – takođe bi trebalo da bude znak za vanredne biohemijske analize.

Kod lečenja peska u bubregu najvažnije je raditi na tome da se stanje ne pogorša, da se pesak što pre izbaci iz mokraćnih kanala kako ne bi izazvao infekciju. U tom slučaju veoma je važno povećati unos vode i čajeva, jer voda razređuje urin i smanjuje koncentraciju soli. Smanjite unos mesa jer ono pogoduje razvoju kiselosti urina, kao i količine soli. Nije na odmet da se okrenete prirodnim lekovima koji će pomoći izbacivanje peska.

Za lečenje kamena i peska u bubrezima veoma je delotvoran Zodeks čaj.

U sastav Zodeks čaja ulaze biljne sirovine rastavića, zlatnice, vrbe, breze i kleke, koje sadrže kompleks fiziološki aktivnih sastojaka (triterpenski saponozidi, flavonoidi, polifenolna jedinjenja, etarska ulja, diterpeni, tanini, vitamini, minerali i dr.), koji su nosioci: diuretične, antimikrobne, antiinflamatorne, spazmolitične, analgetske i hemostatične aktivnosti.

Preporučenim načinom upotrebe Zodeks čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.