Predstavljamo vam vitaminski savetnik, koji otkriva koje hranljive materije žene treba svakodnevno da uzimaju, te u kojim namirnicama ih možete naći.

Vitamin A/beta-karoten – jača imunitet, održava tkiva, učestvuje u formiranju zuba i kostiju i čuva vid.
Potražite: Kombinovani vitamin A (kao što je retinol-palmitat ili acetat) sa beta-karotenom.
Prirodni izvori: Vitamina A – obogaćeno mleko, džigerica, žumance; beta-karotena – tamnozeleno lisnato povrće, voće narandžaste boje.

Vitamin D – jača kosti i pomaže u prevenciji osteoporoze. Takođe, može da smanji rizik od kancera debelog creva, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa. čuva vid i ublažava menstrualne grčeve.
Potražite: Vitamin D ili holekalciferol.
Prirodni izvori: Mleko, sok, sojino mleko i cerealije (koje su obogaćene vitaminima), losos, sardine i žumance.

Vitamin E – sprečava oštećenja DNK, koja su osnovni uzrok starenja ćelija. Koristi se u prevenciji srčanih oboljenja, kancera, gubitka memorije i katarakte. Jača imunitet.
Potražite: D-alfa tokoferol (“prirodni” vitamin E) koji organizam bolje iskorišćava nego sintetički dl-alfa tokoferol.
Prirodni izvori: Pšenične klice, suncokretovo ulje, badem, lešnik, kikiriki i spanać.

Vitamin K – ubrzava proces koagulacije, štiti kosti i može da umanji rizik od srčanih oboljenja.
Potražite:XVitamin K, K1 ili filokinon.
Prirodni izvori: Zeleno lisnato povrće.

Folna kiselina – potpomaže proces normalnog rasta ćelija i sprečava anemiju i defekte na porođaju. Takođe, može da redukuje rizik od srčanih oboljenja, hipertenzije, preranog porođaja, gubitka memorije, Alchajmerove bolesti, depresije i kancera.
Potražite: Folnu kiselinu.
Prirodni izvori: Zeleno lisnato povrće, sok od pomorandže, pšenične klice, kuvani suvi pasulj i sočivo.

Vitamin B6 – omogućava produkciju hormona i moždanih materija. Jača imunitet. Može da smanji rizik od gubitka memorije, srčanih oboljenja, depresije i jutarnje mučnine tokom trudnoće.
Potražite: Vitamin B6 ili piridoksin hidrohlorid.
Prirodni izvori: Piletina, riba, posno crveno meso, avokado, krompir, banane, integralne žitarice, kuvani sušeni pasulj i sočivo, jezgrasto voće i semenke.

Vitamin B12 – učestvuje u prevenciji srčanih oboljenja, gubitka memorije, anemije i depresije. Održava moždanu i funkciju nervnog sistema.
Potražite: Vitamin B12, cijanokobalamin ili kobalamin.
Prirodni izvori: Posno crveno meso, piletina i ćuretina, školjke, jaja, mleko i sojino mleko.

Vitamin C – spada u kategoriju antioksidanata. Održava tkiva, ubrzava proces isceljenja i jača imunitet. Može da umanji rizik od kancera, oštećenja sunčevim zracima, srčanih oboljenja i katarakte i oštećenja tkiva pasivnih pušača.
Potražite: Vitamin C, askorbinsku kiselinu, askorbil-palmitat ili kalcijum-askorbat.
Prirodni izvori: Citrusi, prokelj, sveža paprika i zeleno lisnato povrće.