Bol u peti, petni trn – recepti za prirodno lečenje

Bol u peti

Bol u peti se zna javiti veoma često i zna mnogo da smeta ljudima u obavljanju svakodnevnih poslova. Od velikog je značaja da se odredi uzrok, a kada se on otkrije postoje odgovarajući načini lečenja ovog neprijatnog bola.

Glavni uzroci bola u peti su:

Plantarni fascitis (Fasciitis plantaris) – ovo je jedan od najučestalijih uzroka kada se bol u peti stvara zbog iritacije i upale tkiva. Bol tada počinje da se izražava nakon dugotrajnog šetanja ili stajanja u jednom mestu.
Petni trn (Calcar calcanei) – je vrsta ispupčenja na petnoj kosti koje je okrenuto na donju stranu.
Sindrom tarzalnog tunela – on se javlja kada je jedan živac kod stopala zategnut.

Postoji nekoliko načina kako možete da izlečite ovu bol, navešćemo nekoliko prirodnih načina, gde ćete uz pomoć raznog bilja moći da olakšate sebi muke. Da napomenemo: nemojte odustajati posle prvog pokušaja i ne treba biti skeptičan ako se posle prvog tretmana ne pojavi poboljšanje. Idite dalje i isprobajte većinu, ako ne i sve načine i recepte koje ćemo navesti. Mnogo je bolje tako nego da idete kod lekara koji će vam prepisati razne aspirite i druge lekove, koji na kraju mogu više da vam škode nego što će pomoći, a u krajnjem slučaju, ako ni lekovi ne pomognu, lekari će savetovati da idete na operaciju, a to je za mnoge strah i nikako nije najbolja ideja.

Načini lečenja bola u peti

Kao prvo i najosnovnije možemo da preporučimo odmor. Gore je navedeno da ima više razloga koji dovode do ovog neprijatnog bola i zato treba početi sa samim osnovama, odnosno relaksacijom.

Sledeći način koji takođe ne zahteva previše truda ni znanja je istezanje. Istežite se pretežno ujutro, a ako vam vreme dozvoljava možete i preko dana. Ovo može znatno da pomogne pri oslobađanju mnogih bolova, a među njima je i bol u peti.

Jedan način koji možda deluje i malo smešno, ali daje rezultate kada je petni trn u pitanju. Pošto je karakteristika petnog trna oštar bol u sredini pete – probajte u razmacima nekoliko puta na dan da udarate petom o pod. Naravno, ne smeju ti udarci da budu takvi da štete, nego uravnoteženom jačinom, bez da sebi nanosite bol. Prvo ujutro probajte po 5 udaraca, pa oko podneva još 5 i isto tako i pred spavanje. Svaki dan pokušavajte da povećate broj udaraca. Ponavljamo, ne sme se preterivati.

Masaža pete ledom je jedan od sledećih načina na koji se može ublažiti ova bol. Treba odmah u startu napomenuti da se ne sme led direktno staviti na kožu pete, nego je potrebno u neku kesu ili maramu staviti led i pomoću njega kružnim pokretima masirati petu. Osećaj hladnoće ima mogućnost da vam olakša bol, a možda bol i prođe u potpunosti pomoću ove metode. Ovaj metod ili recept probajte da radite nekoliko puta na dan po 10 do 15 minuta, u zavisnosti da li možete da izdržite 15 minuta.

Ako je bol u peti toliko jak da prosto suze kreću – jedan od načina da ublažite je i obloga od krompira. Uzmite jedan krompir, dobro ga operite i narendajte, a rendanje treba da bude zajedno sa ljuskom. Dobijenu smesu stavite u gazu i probajte da je namestite na bolno mesto pete i tako je pričvrstite. Kada ste pričvrstili, umotajte ovo jednom najlonskom kesom i obujte čarape preko. Ova vrsta obloge može da ostane na vama ceo dan, ali je bitno da je menjate svaki dan. Tretman može da traje od 7 do 10 dana.

Postoji još jedna „čarobna“ kombinacija za smanjivanje bolova u peti. Ta kombinacija se sastoji od meda i soli. Med i so pomešajte, treba da bude ista proporcija i soli i meda. Tu kašu namažite na bolno mesto, i isto kao i u prethodnom receptu – umotajte najlonskom kesom i naravno ne zaboravite čarape.

Uz ove dve obloge tu su još i obloge koje možete da pripremite na identičan način. A biljke koje vam mogu pomoći i koje treba da isprobate su sledeće: crna rotkva, šargarepa, list bokvice, list kupusa sa malo meda, može da se isproba i obloga koja sadrži smesu od joda, soli i meda, kao i mešavina lista kupusa sa integralnim brašnom uz crni luk. Sve ove kombinacije mogu da daju rezultate, zato nemojte da budete lenji i isprobajte ih sve. Svaka od ovih obloga treba da se menja svaki dan, i svaki tretman traje skoro isto – odnosno od 7 do 10 dana.

Neizostavni lek za skoro sve bolesti i bolove je i đumbir. Što se tiče lečenja bola u peti đumbirom on može da se izvede na dva načina. Prvi je da pijete čaj od đumbira nekoliko puta na dan. A drugi je da narendate đumbir i da ga stavite na bolno mesto. Kao i sve gore opisane obloga. Uz đumbir možete, ali ne morate, da dodate i malo meda.

Bol u peti može da oslobodi i ljuta tucana papričica. Naravno, ne sama, nego u kombinaciji sa još jednim univerzalnim lekom – masilnovim uljem. Ovu mešavinu takođe nanesite na bolnu tačku, i držite je tamo nekih 15 minuta. Nakon toga skinite i sperite sa toplom vodom.

Još nekoliko korisnih saveta

Naveli smo nekoliko prirodnih načina lečenja ovog veoma neprijatnog bola i bola koji značajno može da Vam oteža život. Uvek treba da vodite računa da ne opterećujete svoju petu, naravno, samo ako je to mogući i ne bavite se poslom gde uvek morate da stojite. Ako je takav posao gde ste uvek na nogama – nađite vremena i za odmor nogu, jer ako vam stopalo kreće otkazivati, odnosno ako konstantno budete osećali bol – nećete moći da radite. Uz sve ovo nosite i obuću koja vam ne steže noge i u kojoj se prijatno osećate.

Mogu na tržištu da se nađu i ulošći koji će olakšati bol, ali i vi sami birajte udobnu obuću. A kada niste na poslu, nemojte nositi obuću, gledajte da Vam noge bude što više i što češće slobodna bez ikakvog opterećenja. Na taj način ćete zantno izbeći mogućnost pojave neprijatnog bola u petama kao i mnoge druge bolove koji su vezani za noge.