Venska tromboza – simptomi i lečenje

Venska tromboza - simptomi i lečenje

Mnoge žene, ali i muškarci pate od proširenih vena, to je stanje veliki estetski problem, ali takođe može biti i opasno. Nikada ne bi trebali zanemariti proširene vene. Bile one velike ili male, moramo obratiti pažnju i redovno posećivati svog lekara, kako bi izbegli moguću vensku trombozu, inače poznatu kao krvni ugrušak.

Jedan od uzroka proširenih vena je slaba cirkulacija, to ponekad dovodi do opasnog zdravstvenog stanja – ugruška, koji može ometati protok krvi.

Šta je venska tromboza?

Ovaj jednostavan izraz je često zastrašujuće: duboka venska tromboza. Uzrok ovog problema je uvek krvni ugrušak u jednoj od telesnih vena. Nalazi se duboko i uvek se javlja u područijima tela sa najslabijom cirkulacijom.

Najveći je rizik da bi krvni ugrušak mogao doći do pluća i stvoriti stanje koje nazivamo plućnom embolijom. To može biti vrlo ozbiljan zdravstveni problem i toga morate biti svesni.

Ovaj zdravstveni problem obično pogađa ljude između 50 i 60 godina starosti, ali taj problemi ne bi trebale ni mlađe žene zanemariti, jer vaše zdravlje zavisi o stanju proširenih vena.

Lečnici nam govore da se venska tromboza može najčešće javiti u bedrima i gornjem delu nogu, stoga redovni pregledi su izuzetno važni da na vreme otkrijete vensku trombozu.

Simptomi venske tromboze u nogama

Ovo su neki od simptoma koji vam mogu reći da li imate vensku trombozu, tj krvni ugrušak. Postoje dve različite vrste venske tromboze: površinska i duboka venska tromboza koja nosi i najveći rizik od komplikacija. Sada ćemo vamo objasniti simptome ova dva tipa venske tromboze.

Površinska venska tromboza

Ovaj tip venske tromboze je vrlo lako uočiti. Primietićete da su vene povećane, plave i bolne na dodir. Vrlo je lako vidljivo i bolno. Morate biti oprezni sa ovim tipom venske tromboze, jer osim što je prvi korak prema dubokoj venskoj trombozi, takođe je podložna infekciji poznatoj kao flebitis.

Duboka venska tromboza

Kada površinska venska tromboza, pređe u duboku vensku trombozu, što često i neprimetimo. To je već ozbiljno zdravstveno stanje. Ovo su neki simptomi duboke venske tromboze:

  • Osećaj velikog pritiska na zahvaćenim područijima i otečene proširene vene
  • Nepodnošljiv osećaj topline na tom područiju nogu
  • Osećate da su vaše noge teške i krute na dodir
  • Budite vrlo oprezni ako koža postaje plava ili postaje vrlo bleda, to znači da je arterijska krv teško odlazi iz nogu.

Kako sprečiti vensku trombozu?

Gotovo sve proširene vene su uzrokovane genetski. Nasledni faktori u kombinaciji sa nezdravim načinom života, poput loše ishrane ili prekomerne telesne težine, nesumnjivo će dovesti do proširenih vena.

Kada primetite da su se proširene vene počele pojavljivati, trebate učiniti sve što možete da bi izbegli vensku trombozu. Ovi neki saveti vam mogu biti od pomoći u tome.

  • Vežbajte svaki dan – hodajte minimalno pola sata. Plivanje ili vožnja bicikla vam isto mogu biti od pomoći.
  • Hladan tuš
  • Izbegavajte so u prehrani, kao i šećer, masti, grickalice, bezalkoholna pića, belo rafinisano brašno .. svaka od ovih namirnica pridonose slaboj cirkulaciji.
  • Pijte puno tečnosti, uključujući prirodne sokove i čajeve.
  • Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži.
  • Divlji kesten je biljka koja se koristi za lečenje proširenih vena i Vendoksin® gel koji je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica.