Česte infekcije mokraćnih puteva – prirodno lečenje

U gotovo 80 odsto slučajeva infekcija mokraćnih kanala kod žena i muškaraca je uzrokovana bakterijama. One su inače korisne, jer u našem debelom crevu pomažu razgradnju hrane. Međutim, kada se one probiju do bešike i mokraćnih puteva, umeju da izazovu teške i neprijatne upale.

U normalnim okolnostima naši organi su otporni na spoljne infekcije jer se one izbacuju mokraćom. Ipak, zaraza nastupa kada se urin suviše dugo zadržava u organizmu.

Jedan od najčešćih izazivača infekcije bešike i nimalo prijatnih upala mokraćnih kanala je ešerihija koli. Ova bakterija, je inače uobičajeni stanovnik u našem digestivnom traktu. Pored nje postoji još velik broj tipova i podtipova drugih bakterija koje mogu izazvati urinarne infekcije.

Mikroorganizmi poput mikoplazme i hlamidije, koji su inače polno prenosivi, takode mogu uzrokovati upale mokraćnih puteva. One ipak mnogo češće zahvataju samo mokraćnu cev i genitalni sistem.

Simptomi

Simptomi upale mokraćnih kanala mogu biti vrlo blagi, ili čak da potpuno izostanu. Ako se jave, najčešće se manifestuju kao izuzetno jak nagon za mokrenjem.

Kod obolelih dolazi do pojava učestalog mokrenja koje je neretko praćeno i neprijatnim peckanjem. Urin je tada specifičnog, pomalo neprijatnog mirisa, beličaste boje, neretko mutan, pa čak se javlja i sa crvenkastim primesama ukoliko sadrži malo krvi.

Pored toga, javlja se i neprijatan tup bol u mokraćnoj bešici, koji ume da prati i blago povišena telesna temperatura.

Žene koje muči česta upala mokraćnih kanala i bešike obično imaju osećaj neprijatanog pritiska iznad svoje pubične kosti. Za razliku od muškaraca koje prati osećaj punoće u predelu oko analnog otvora.

Ako je reč o zapaljenju bešike ili mokraćovoda, tada se groznica praćena temperaturom obično ne ispoljava. Ona će se javiti onda kada se infekcija mokraćnih puteva proširi i na bubrege. To može predstavljati vrlo ozbiljnu komplikaciju.

Faktori rizika za urinarne infekcije

  • – Smanjen unos tečnosti
  • – Nedovoljna higijena
  • – Kamen u bubregu
  • – Često kupanje u bazenima i kadi
  • – Dugotrajno i učestalo zadržavanje mokraće (odlaganje mokrenja)
  • – Uvećana prostata kod muškaraca
  • – Polne bolesti (hlamidija, gonoreja)
  • – Pad imuniteta i oslabljen imunitet
  • – Preterana higijena – prekomerna upotreba sredstava za higijenu uništava dobre bakterije koje treba da budu u ravnoteži sa onima koje su opasne.

Prirodno lečenje infekcije mokraćnih puteva

Zodeks čaj

Efikasno i blagotvorno delovanje lekovitih biljnih sastojaka, čine primenu ovog čaja pogodnom kod svih vrsta urinarnih infekcija i peska i kamena u mokraćnim organima (urolitijaze).

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.