Gljivična oboljenja noktiju – prirodno lečenje

Gljivično oboljenje noktiju vrlo je česta pojava, a većinom se javljaju na prstima donjih ekstremiteta. Kasnije, postaju zadebljani nokti, menjaju boju, i počinju da se krive, što ukazuje na to da je oboljenje već uzelo maha.

Vlaga i toplina pogoduju brzom razvoju infekcije (dugotrajno nošenje obuće, neredovna i neodgovarajuća higijena i dr.). Stoga se gljivično oboljenje notiju na nogama brzo širi, i za svega nekoliko meseci u potpunosti uništavaju nokte.

Šta izaziva gljivičnu infekciju noktiju?

Razni su faktori nastanka gljivične infekcije noktiju: povrede nokta, nošenje sintetičkih čarapa, uske cipele, određene sportske aktivnosti kao što su plivanje, planinarenje ili trčanje maratona … uopšte sve situacije u kojima su noge sklone znojenju, maceraciji i vlaženju.

Gljivična infekcija noktiju rezultat je gljivične kontaminacije noktiju (dermatofiti, Candida) nakon prethodne infekcije kože, npr. atletskog stopala. Naime kada se loše tretiraju ili u potpunosti ne izleče, gljivične infekcije kože mogu se proširiti i izazvati gljivičnu infekciju noktiju. Treba napomenuti da su neke osobe više podložne gljivičnim infekcijama: dijabetičari, osobe koje imaju problema sa cirkulacijom, osobe čija zanimanja zahtevaju nošenje sigurnosnih cipela ili čizama itd.

Preventiva

Jedina prava preventiva protiv gljivičnih infekcija noktiju jeste dobra higijena. Da bi nokti bili zdravi, moraju da budu suvi i čisti. Zbog toga je neophodno da se stopala posle kupanja temeljno osuše, naročito između prstiju. Osobe kojima se stopala preterano znoje moraju često da menjaju čarape i koriste preparate i kupke protiv znojenja nogu.

Preporučuje se da se prilikom pranja sudova nose gumene rukavice da bi se ruke zaštitile od vode i deterdženata. Između dve upotrebe rukavice treba okrenuti da bi se osušila njihova unutrašnjost. Takođe, nokti ne bi trebalo previše dugo da budu pod lakom za nokte, a ne savetuje se ni dugotrajno nošenje veštačkih noktiju, jer rožnata ploča slabi, postaje krta i podložna infekcijama.

Svako drugo veče nokte ruku i nogu potopiti u toplu kupku i držati ih u njoj dvadesetak minuta, a nakon toga ih premazati tinkturom na bazi ulja čajevca.

Kako lečiti gljivično oboljenje noktiju na prirodan način

Ulje čajevca (čajnog drveta) provereno je sredstvo za suzbijanje gljivičnih infekcija noktiju, a radi veće efikasnosti može se kombinovati sa drugim biljkama. Beli luk je poznati antiseptik i prvi na listi boraca protiv svih gljivičnih infekcija.

Đumbir deluje blagotvorno i smirujuće na sve vrste infekcija, a njegov učinak će biti bolji ako se u toplu kupku napravljenu od ove biljke dodaju origano i kadulja. Kamilica je poznato antifungicidno sredstvo koje smiruje upale i regeneriše tkivo. Često se koristi u kombinaciji sa sladićem. Kupka s ovim biljkama ublažava upalu i osigurava bolje dreniranje.

Candidaplant® biljne kapi

Candidaplant® biljne kapi suzbijaju rast gljivica. Mnogi lekovi koji se daju za izlečenje kandide imaju nebrojeno neželjenih efekata i zato vam mi preporučujemo da se okrenete prirodi i kandidu lečite Candidaplant® biljnim kapima.

Candidaplant® biljne kapi predstavljaju mešavinu biljnih ekstrakta dobijenih organskim voćnim destilatom, što ih čini jedinstvenim, znatno kvalitetnijim i delotvornijim nego biljne kapi koje su rađene sa običnim alkoholom ili nekim drugim rastvaračem.