Uzroci oticanja nogu

Uzroci oticanja nogu

Vrućina, dugotrajno sedenje i povećan unos soli mogu da dovedu do oticanja nogu čak i kod zdravih ljudi. Ukoliko je oticanje uzrokovano proširenim venama ili lošom limfnom cirkulacijom, problem je mnogo ozbiljniji i potrebni su brza dijagnostika, lečenje ili hirurška intervencija, koji će da spreče dalje napredovanje bolesti.

Kada osim otoka postoje i vidljive venske šare, znači da gotovo sigurno postoji venska insuficijencija. Neophodno je uraditi ultrazvuk krvnih sudova, kako bi se dijagnostikovao problem i odredio stepen oštećenja.

Gelovi i kreme su izuzetno delotvorni, kao i tuširanje hladnom vodom

Kada otok nije izazvan proširenim venama, već problemima u limfnom sistemu, u pitanju je delimična ili potpuna blokada oticanja limfe iz nekog dela tela. Otok može da bude blag i jedva vidljiv, ili toliko izražen da dovodi do otežanih pokreta.

Ono što je specifično za ovu vrstu otoka jeste oticanje dela tela ispod mesta blokade oticanja limfe. Tako, ukoliko je blokada nastala u nivou skočnog zgloba, nastaće otok stopala i prstiju. Ukoliko je začepljenje nastalo u nivou kolena, nastaće otok potkolenice, stopala i prstiju.

Kako otok raste, pojavljuju se bol, trnjenje, osećaj težine u nogama i ograničeni pokreti u zglobovima.

Zbog otežanog oticanja limfe, postoji i lokalni pad odbrambenih sposobnosti i povećan rizik za nastanak lokalnih infekcija kože i potkožnog tkiva, kao i istanjenje kože. Sa daljim pogoršanjem dolazi do zadebljanja kože zbog nastanka fibroze.

U ranom stadijumu preduzimaju se mere zaštite zahvaćenog ekstremiteta i sprečavanja nastanka infekcija i drugih komplikacija, primenjuju se fizičke vežbe kojima bi se poboljšali očuvani putevi cirkulacije limfe, podižu se ekstremiteti posle fizičke aktivnosti i izbegava nošenje tesne obuće i odeće.

Proširene vene

Disfunkcionalne vene koje ne mogu da vrate krv iz nogu u srce mogu da dovedu do oticanja nogu. Kod osoba sa proširenim venama, osim otoka, bolova i težine u nogama javljaju se i peckanje i svrab. Krv se nakuplja u nogama što dovodi do nakupljanja vode u okolnim tkivima. Nekada otečene noge mogu ukazivati na trombozu, jer je oticanje nogu direktno povezano sa usporenom cirkulacijom i stvaranjem ugrušaka u krvi. Krvni ugrušci mogu biti površinski ili dubinski, koji mogu da blokiraju jednu ili više glavnih vena u nogama.

Vendoksin Gel

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + four =