Loša cirkulacija

Loša cirkulacija

Loša cirkulacija nastaje kada se protok krvi ograniči na određene delove tela. Ljudi je često osećaju u ekstremitetima poput prstiju. Ipak, može se dogoditi bilo gde u telu. Jedan od najčešćih uzroka je nakupljanje plaka na unutrašnjoj strani krvnih sudova i kapilara, što se najčešće događa zbog nakupljanja masnoća.

U blagim slučajevima to može dovesti do neprijatnosti. Međutim, stanje se može pogoršati i postati ozbiljno. Neka od tih ozbiljnih stanja su visok krvni pritisak, problemi sa srcem, hipertenzija, oštećenje organa, moždani udar, proširene vene, problemi s bubrezima… Jedan od problema uzrokovanih lošom cirkulacijom je i to što telo ne zadovoljava osnovne prehrambene potrebe.

Simptomi koji ukazuju na lošu cirkulaciju

 • hladne noge i prsti – ne samo u zimskim uslovima
 • hladne ruke i prsti
 • osećaj tuposti u određenim delovima tela, posebno ekstremitetima
 • umor ili nedostatak energije većinu vremena
 • ponekad i gubitak kose može biti posledica loše cirkulacije
 • česte vrtoglavice
 • suva koža uprkos unošenju dovoljno vode
 • otoci i zadržavanje vode – posebno u nogama
 • kvržice u krvnim sudovima i proširene vene
 • glavobolje
 • grčevi i trnjenje
 • kratki dah s vremena na vreme
 • mrlje na koži
 • loše pamćenje

Uzroci loše cirkulacije

Ako pušite cigarete, to je prvo čega se morate osloboditi. Dugi niz godina bez vežbanja vodi do loše cirkulacije. To se ne događa preko noći, a može se rešiti vrlo brzo ako nešto učiniti po tom pitanu. Previše nezdrave hrane koja vodi do prekomerne težine takođe je jedan od glavnih razloga. Počnite raditi promene u načinu života. Čak i neke manje mogu dovesti do brzog oporavka.
Način rada takođe može biti krivac. Problemi mogu nastati ako dugo sedite, posebno ako ne pravite redovno pauze ili ne vežbate barem nekoliko puta nedeljno. Za početak, dajte sebi predah svakih sat vremena. Ponekad je dovoljno samo ustati od stola i napraviti par koraka.

Prirodna rešenja

Loša cirkulacija može se lečiti i lekovima. Ipak, uvek je problem bolje rešiti na prirodan način. Lekovi mogu biti delotvorni, ali tu su i nuspojave, a u većini slučajeva ne rešavaju glavni uzrok problema. Životnim promenama postićićete sjajne dugoročne rezultate.

Ishrana

Počnite da se zdravo hranite. Držite holesterol pod kontrolom tako što ćete izbaciti nepotrebne masnoće. Razmislite o uzimanju omega-3 masnih kiselina, tako što ćete češće jesti ribu ili preko dodataka ishrani. Postoji nekoliko sjajnih biljaka, to su pre svega kajenska paprika, beli luk, ginko biloba i đumbir.

Jednostavna promena u ishrani je dodavanje više vlakana. Jedite više voća i povrća svaki dan. Pijte barem 5 ili 6 čaša vode.
Reducirajte unos kafe ili čaja. Ne morate ih se potpuno odreći, ali ih smanjite ako prelaze dve šoljice dnevno.

Alkohol takođe ima loš uticaj na cirkulaciju. Opet, umerena konzumacija je u redu.
Osim ishrane, postoje i drugi tretmani poput hidroterapije, refleksologije, joge i rastezanja, akupunkture, masaže…
Dobar način da podstaknete cirkulaciju je naizmenično tuširanje u toploj i hladnoj vodi (ipak, neka ne bude prevruće i prehladna).

Vendoksin® gel je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica. Zahvaljujući prisustvu mentola i dejstvu hlađenja, Vendoksin® gel daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće. 

Svakodnevnom primenom neguje se koža, poboljšava cirkulacija i rešavaju problemi proširenih vena, ispucalih kapilara i modrica.