Urogenitalne infekcije – uzroci i lečenje

Urogenitalne infekcije - uzroci i lečenje

U urogenitalne infekcije spadaju uretritis, upala bešike poznata kao cistitis, i upala bubrega, odnosno pijelonefritis. U svakom slučaju, do urinarne infekcije dolazi nakon što bakterija dospe kroz mokraćovod u bešiku gde se razmnožava istovremeno inficirajući urin.

Ove infekcije često se prenose polnim kontaktom, pri čemu se određena bakterija može preneti iz analno-vaginalnog dela do mokraćovoda i bešike.

Nekada može doći i do nadraženja tkiva, koje kao takvo predstavlja savršenu podlogu za stvaranje infekcije. Osim ovog direktnog prenošenja infekcije sa osobe na osobu, njenom nastanku može da doprinese i pogrešna ili loša higijena, uzdržavanje od mokrenja, a kod muškaraca i uvećana prostata. Takođe, treba obratiti pažnju i na polne bolesti, infekcije koje izazivaju mikroorganizmi kao što su hlamidija, mikoplazma, ureoplazma…

Uzroci urogenitalnih infekcija

Uzročnici su brojni, a među njima prednjači enterobakter, ešerihija koli, klebsijela, proteus, pseudomonas, seratia, kao i stafilokok aureus. Lepeza navedenih uzročnika vrlo je važna radi pravilnog dijagnostikovanja i lečenja, zato što u primeni ne postoji univerzalna terapija predviđena za sve obolele.

Da bi postavili dijagnozu i sproveli pravilno lečenje neophodan je detaljan pregled urina i urinokulture, kao i klinički pregled urologa i ginekologa. S obzirom na to da je kod žena vrlo često urinarna infekcija udružena sa genitalnom, obavezno je istovremeno lečenje.

Lečenje

Mnogi već kod prvih znakova urinarnih infekcija odmah posegnu za antibiotikom.

Međutim postoje brojni razlozi zbog kojih biste trebali izbegavati antibiotike.

  • njihovo preterano korišćenje pridonelo je pojavi tzv. superbakterija, koje su otporne na antibiotike
  • antibiotici uništavaju i loše i dobre bakterije u vašem organizmu, a mogu uzrokovati proliv i druge probavne tegobe
  • mogu izazvati vrlo neugodne nuspojave i uzrokovati opasne alergijske reakcije
  • antibiotici slabe organizam i smanjuju imunitet, pogotovo kod dece.

U SLUČAJU urinarne infekcije treba povećati unos vitamina C, koji usporava rast bakterija u bešici, a izbegavati alkohol, kafu, šećer, čokoladu. Mlečni proizvodi, takođe, predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija, a posebno za ešerihiju. Zato treba piti čajeve od breze, kukuruzne svile, uve, bosiljka, peršuna i drugih biljaka, i to najmanje dva litra u toku dana. Ovi čajevi podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma.

Valechin® kapi

Vrhunske organske biljne kapi za imunitet i tinktura protiv gripa, virusa, infekcija!!!

Valechin® kapi predstavljaju 100% prirodan, organski proizvod na bazi mešavine ekstrakata organskih biljnih sirovina ehinacee, šipurka, majčine dušice, jagorčevine, poljske nane i odoljena, organskim voćnim destilatom.

Zahvaljujući biljnim aktivnim sastojcima, Valechin kapi predstavljaju jedinstveno prirodno rešenje kod različitih tegoba.

Valechin kapi pomažu u inaktivaciji (HPV) virusa koji je uzročnik kondiloma delujući na sam virus i imuni sistem. Sadrži mešavinu biljaka specijalno odabranih i kombinovanih za dejstvo na HPV i jačanje organizma.