Umorne i otečene noge, uzroci i lečenje

Umorne i otečene noge

Sindrom poznat kao teške i umorne noge je najčešće izazvan izrazitim naprezanjem, odnosno višečasovnim stajanjem, ali i sedenjem, mada uzroci mogu biti i različita oboljenja. Ali, majka Priroda nam je dala mnoge biljke koje, bilo da koristimo u vidu kupki li krema, odnosno melema pomažu i kod ove neprijatnosti.

Uzroci umornih nogu

Umorne noge su najčešće uzrokovane dugim stajanjem ili sedenjem. Neretko, međutim uzrok za umorne noge treba potražiti i u proširenim venama, koje mogu biti nasledne ili stečene.

Takođe, ova neprijatnost je posebno karakteristična za dame koje duži vremenski period tokom dana nose obuću sa visokim potpeticama. Neretko se događa i da se mališani žale da ih bole noge, budući da je sada na tržištu prisutan sve veći broj ne tako kvalitetne obuće u kojoj naši mališani provode veći deo dana. Upravo iz tog razloga se uvek preporučuje kupovati anatomsku obuću ako je moguće ili, ako niste baš u mogućnosti to da uradite, makar koristite anatomske uloške za obuću koje možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama obuće, a čija cena nije naročito visoka.

Šta preduzeti kod umornih nogu

U zavisnosti od toga šta je uzrok za otečene i umorne noge, zavisiće i šta preduzeti da biste se ove neprijatnosti rešili.
Jedna od najboljih stvari koju možete da učinite, ukoliko je uzrok u proširenim venama, podrazumeva da najpre regulišete telesnu težinu ukoliko je viša od propisane, te da koliko god je moguće izbegavate višečasovno sedenje ili stajanje. Takođe, preporučuje se da dok sedite, podignete noge na stolicu i podmetnete jastuk ispod nogu. Isto to se preporučuje da radite i kada krenete na počinak.

Ukoliko je razlog za teške i umorne noge nošenje obuće sa visokim potpeticama, odgovor na pitanje šta preduzeti se praktično sam nameće. Sasvim logično, prestanite da nosite obuću sa visokim potpeticama, budući da vam očigledno ne prijaju, već se radije odlučite za cipele sa nižom petom ili čak ravne, ako vam prijaju. No, ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da nosite ravnu ili obuću sa nižim potpeticama, savetuje se da kupujete kvalitetnu, anatomsku obuću ili, pak da nosite specijalne anatomske uloške.

Počnite da se bavite fizičkom aktivnošću

Pod adekvatnom fizičkom aktivnošću se u ovom slučaju podrazumeva da plivate, vozite bicikl ili hodate, te da koliko god je moguće pravite pauze u sedenju, odnosno stajanju.

Pored toga savetuje se i da krenete recimo na jogu ili pilates, odnosno da svako jutro radite uobičajene vežbe koje će vam podstaći cirkulaciju. Takođe, valjalo bi i da svakoga dana tuširate noge i to naizmenično toplom i hladnom vodom, kako bi krv počela brže da struji.

Gel za umorne noge

Ukoliko su vam noge umorne jer imate proširene vene, najbolje je da koristite Vendoksin® gel jer je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica. Zahvaljujući prisustvu mentola i dejstvu hlađenja, Vendoksin® gel daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće.

Vendoksin® gel možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>