Simptomi koji ukazuju da imate ciste na jajnicima

ciste na jajnicima

Glavni uzrok razvoja cisti su hormonski poremećaji koji izazovu sindrom policističnih jajnika koji je karakteričan po prisustvu manjih cisti na oba jajnika. Smatra se da su stres i problematična jetra osnovni uzroci ovog sindroma. Takođe, smatra se da korišćenje pilula za kontracepciju smanjuje ovakve rizike jer sprečavaju ovulaciju.

Simptomi

Male ciste ne uzrokuju obično nikakve probleme i tegobe. Ponekad možete osetiti jednostrani bol u stomaku ili neugodan pritisak. Veće ciste mogu izazvati oštar bol poput uboda nožem, kada se prilikom pucanja sadržaj ciste izlije u unutrašnjost stomaka. Slični iznenadni i jaki bolovi mogu nastati kod uvrtanja velikih cista oko svojih peteljki (torzija ciste).

Pored toga, može se javiti i bol u maloj karlici koji se često širi i na donji deo leđа i butine, kao i bol u donjem delu stomaka neposredno pre menstruаcije, jaka krvarenja, preosetljivost dojki, te neredovne menstruacije i krvarenje van ciklusa. Takođe, ukoliko primetite bol tokom seksualnog odnosa, ili bol u crevima, nadutost i gasove, mučninu ili povraćanje, češće uriniranje i tegobe prilikom pražnjenja bešike ili debelog creva, to mogu biti simptomi koji ukazuju na postojanje cisti. Kao posledica postojanja cisti može se javiti neplodnost.

Prirodno lečenje cisti na jajnicima

Prema statistikama, svaka druga žena ima ciste na jajnicima, a uz lečenje koje propisuje zvanična medicina, preporučuju se i čajevi od lekovitih trava. Najbolji čajevi za ciste na jajnicima su: čaj od hajdučke trave, virka, rusomače, maslačka, kantariona, rastavića, nevena i koprive.

Biljne kapi Virka se preporučuju kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije). Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće. Preporučuje se takođe  kod neplodnosti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su konopljika (AGNI-CASTI FRUCTUS) i dr. Pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu.

Biljne kapi Virka možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>