Učestalo mokrenje kod žena

Učestalo mokrenje kod žena

Do pojave učestalog mokrenja kod žena može doći iz više razloga, ali i pod uticajem hormonskih promena pred menstruaciju. Ovo stanje definiše se kao povećani nagon za mokrenjem praćen većom frekvencijom, pri čemu ne mora nužno doći do povećanja izlučivane količine urina. Bol i peckanje mogu da prate učestale potrebe za mokrenjem.

Uzroci učestalog mokrenja

Učestala potreba za uriniranjem češća je kod žena nego kod muškaraca. Iako postoje zajednički uzroci pojave učestalog mokrenja kod oba pola, žene imaju veće predispozicije za razvoj ovog problema zbog svoje telesne konstitucije i visokog nivoa oscilacije hormona. Takođe, određene životne navike mogu biti od presudnog značaja za pojavu čestog pražnjenja bešike.

Infekcije urinarnog trakta

Urinarne infekcije predstavljaju standardno zastupljen zdravstveni problem kod žena i jedan od uzročnika pojave češćeg mokrenja. Infekcije dovode do zapaljenja i iritacije sluzokože bešike, te kod obolele osobe izazivaju učestali nagon za uriniranjem. Bol i peckanje su standardne prateće pojave ovog nagona, a urin može biti zamućen i neprijatnog mirisa. Ponekad urin može sadržati tragove krvi. U pojedinim slučajevima infekcije donjeg dela urinarnog trakta obolelom može biti teško da mokri, uprkos pojačanom nagonu za istim. Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od lociranosti i ozbiljnosti infekcije.

Hormonske promene

Hormonske varijacije do kojih dolazi tokom menstruacije, trudnoće i menopauze mogu uticati na povećanje nagona za mokrenjem, što se objašanjava delovanjem hormona na elastična svojstva bešike. Najčešće ne dolazi do izlučivanja povećane količine urina.

Cistitis

Upala bešike ili interstiijalni cistitis predstavlja još jedan u nizu uzročnika učestalog nagona za mokrenjem kod žena. Ovo oboljenje utiče na smanjenje kapaciteta bešike dovodeći time do učestalog uriniranja (danju i noću). Nezavisno od učestalosti mokrenja, bol bešike predstavlja jedan od simptoma navedenog oboljenja. Simptomi se mogu pogoršati tokom menstrualnog ciklusa i u uslovima stresa. Obolela osoba takođe može iskusiti bol u karličnoj regiji, naročito između anusa i vagine, a osećaj nelagodnosti nestaće zajedno sa obavljenim mokrenjem.

Dijabetes

Ovo često prisutno oboljenje može biti jedan od okidača za pojavu nagona za učestalim uriniranjem kod oba pola. Oba tipa dijabetesa uzrokovana su porastom nivoa glukoze u krvi koju telo pokušava da izbaci putem mokraće, te dolazi do učestale potrebe za pražnjenjem. Istovremeno, dijabetes može uticati na nerve kontrolore pokreta mokraćne bešike, što može izazvati pojavu urinarne inkontinencije kod nekih ljudi. Pod uticajem navedenog oboljenja dolazi do izlučivanja većih količina urina.

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + nine =