Ublažite menstrualne bolove

Ublažite menstrualne bolove

Normalni menstrualni ciklus traje između 21-35 dana, a prosek je 28. Krvarenje ne bi trebalo trajati duže od sedam dana. Simptomi koji se javljaju za vreme menstruacije uključuju: nadutost, zadržavanje tečnosti, lošu koncentraciju, loše raspoloženje.

Ublažite menstrualne bolove

Hrana koja sadrži kalcijum

Za njega se smatra da će smanjiti pojavu grčeva, sprečiti nadutost i zadržavanje tečnosti, a nalazi se u namirnicama poput mleka, jogurta i sira. Potražiti ga možete i u ribama i sojinom mleku obogaćenom kalcijumom.

Vlakna

Vlakna će poboljšati pokretljivost creva i tako se može izbeći nadutost. Cilj je u svaki obrok uključiti voće i povrće i integralne žitarice, a ne smete zaboraviti na unos tečnosti.

Magnezijum

Za magnezijum se smatra da će smanjiti simptome poput glavobolje i grčenja u mišićima, a možete ga pronaći u namirnicama poput tamne čokolade, avokada, zelenog lisnatog povrća, badema.

Omega-3 masne kiseline i Vitamin B12

Ako se koriste u kombinaciji, nude i bolje rezultate. Dobro je razmisliti da u ishranu uključite morske plodove, jaja, orahe, chia semenke.

Vitamin E

Za ublažavanje simptoma menstruacije, studije su pokazale da je dobro uključiti 500 IU vitamina E, a možete ga pronaći u namirnicama poput sušenih koštica suncokreta, badema i maslacu od kikirikija.

Rekreacija

Lagani oblik aerobne rekreacije poput hodanja, laganog trčanja, ali i joga mogu značajno smiriti i ublažiti menstrualne tegobe.

Kapi Virka

Kapi Virka se preporučuju kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije).

Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *