Sezonska depresija

Sezonska depresija

Predhodne dve godine bez sumnje su bile najizazovnije u modernoj istoriji, one koje su uzele danak našem mentalnom i fizičkom zdravlju. Kad se tome doda sezonski afektivni poremećaj, ili kako se popularno naziva – zimska depresija usled sve kraćih, mračnih hladnijih dana, uticaj na većinu ljudi je neizbežan i mnogo veći nego do sada.

Uz mentalne nuspojave kovida-19, sezonske promene mogu da pogoršaju osećaj depresije i teskobe.

Zima dovodi do hibernacijskih simptoma, koji se mogu manifestovati kao prejedanje, umor, pospanost, osećaj povučenosti i tuge.

Te promene raspoloženja biohemijski su povezane sa cirkadijskim ritmom, svetlošću i temperaturom, pa manipulisanje tim resursima može da pomogne u upravljanju simptomima.

Obratite pažnju na unos nutrijenata

Vitamini i minerali su važni za funkciju ćelija, a ako nemamo odgovarajuću količinu vitamina D ili magnezijuma, takođe će doći do promena raspoloženja. Nedostatak ovih vitamina može dovesti do većeg nemira, teskobe i poteškoća sa spavanjem.

Nekoliko ključnih hranjivih sastojaka za zimske mesece su: vitamin D, magnezijum, folna kiselina, vitamini grupe B.

Vežbajte ujutru

Vežbanje odmah ujutru može da podstakne skok kortizola, koji vam može pomoći da se probudite. I ne, to ne mora da bude trening koji dugo traje. Vežbe s kratkim intervalima intenziteta, kao HIIT vežbe biće jednako efikasne.

Skakanje 30 sekundi i pet sekundi odmora, pet minuta, zapravo će promeniti nivo hormona, zajedno s dodatnom prazničnom navalom endorfina. Ako ste stariji i van forme, započnite sa svakodnevnim vežbama istezanja.

 

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × one =