Tromboza proširenih vena

Tromboza proširenih vena

Tromboza proširenih vena je akutna, lokalna upala površinskih vena i okolnog vezivnog tkiva sa stvaranjem ugruška u šupljini površinske vene, koji dovodi do njenog potpunog ili delimičnog začepljenja.

Uglavnom nastaje u proširenim venama. U slučaju površinskog tromboflebitisa, javljaju se crvenilo i otvrdnuće koji prate obolelu venu, sa izraženim osećajem bola. Retko, dolazi do komplikacija -sekundarna infekcija sa povišenom temperaturom sedimentacijom i brojem leukocita.

Tromboza proširenih vena nogu je često obolenje, kako na terenu proširenih vena nogu (najčešći uzročnik- zbog sporog protoka venske krvi kroz izmenjene vene što u nekom trenutku može da dovede i do zastoja ) tako i kao posledica povrede, dugotrajne imobilizacije, nakon porođaja i sl.

Tipični znaci koji se tom prilikom mogu uočiti su: bol u zahvaćenoj regiji, crvenilo kože duž vene koja je zahvaćena trombozom, otok noge i otežano i bolno kretanje. Najbolja samopomoć je apsolutno mirovanje, podići obolelu nogu i staviti hladnu oblogu na deo noge na kome su uočene promene. Ukoliko se reaguje na vreme, komplikacije ove bolesti su izuzetno retke i pacijent se relativno brzo oporavi. Posebno treba imati u vidu da su proširene vene uvek sa pojačanim rizikom od nastanka tromboze, a naročito ako je reč o osobama koje su već prebolele ovu bolest, sa mogućnošću da se ista ponovi u ranije zavaćenoj regiji ili u neposrednoj blizini.

Ishrana

Preporučuje se konzumiranje manje masnog mesa: teletine, junetine, piletine bez kožice, posne ribe. Izbegavati prerađevine kao što su slanina, čvarci, kobasice. Povremeno je dozvoljeno konzumiranje ćurećih prsa ili neke druge kvalitetne posne šunke. Konzumirati mleko i mlečne proizvode sa manjim procentom mlečne masti i isključivo integralne žitarice. Izbegavati prženje hrane u dubokom ulju i pohovanje, već hranu spremati na pari, grilovati ili dinstati. Izbegavati slatkiše, razne grickalice, gazirana pića, alkohol, cigarete i kafu.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − five =