Tri biljke koje čuvaju žensko zdravlje

Tri biljke koje čuvaju žensko zdravlje

Ginekološki problemi se ne bi ni pojavili ili bi se lakše podnosili uz pomoć ove tri lekovite biljke.

Rusomača

Omiljeni je narodni lek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu devojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdelotvornija je pomešana sa drugim lekovitim biljkama.

Stolisnik

U mešavini s kamilicom, žalfijom i koprivom stolisnik (Achillea millefolium L. ) se koristi i protiv belog pranja. Mlaka čajna mešavina koristi se za ispiranje, a mešavina sa vrkutom i rusomačom može se piti kao protivupalno sredstvo za smirivanje ginekoloških problema. Čaj pijete dok je mlak i polako.

Virak

Poznavaoci lekovitog bilja izuzetno cene virak (Alchemilla vulgaris) zbog njenog protivupalnog delovanja na ženske reproduktivne organe. Ako vas pojačano lučenje sekreta muči ili imate bolne, neredovne menstruacije, pijte čaj od ove biljke. Iako je najčešće piju u klimaksu, pomoćiće i mlađim ženama, čak i onima u pubertetu. Osim za ginekološke probleme, vrkuta se u obliku obloga koristi za lečenje rana, a deluje i kao čaj za mršavljenje.

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom.

Virak ili vrkuta je vrlo lekovita biljka, zahvaljujući kompleksu biljnih sastojaka (tanini, flavonoidi, gorki sastojci, saponini i dr.). Njeno blagotvorno delovanje najbolje opisuje i njen naziv: gospin plašt, ženski ogrtač, Lady’s Mantle, Frauenmantelkraut i dr.