Menopauza ima i dobrih strana

Menopauza ima i dobrih strana

Pojačano znojenje, lupanje i preskakanje srca, pritisak u grudima, kao i mnoge druge neprijatnosti nisu jedino što vaš očekuje u menopauzi. Istraživanja su pokazala da ona ima i svoje pozitivne strane, odnosno da su žene u ovom periodu manje sklone depresiji i stresu. Nagle promene raspoloženja gotovo izostaju u periodu kada se žena „oprašta od menstruacije“, a sudeći prema rezultatima studije, veliki broj dama tada ima mnogo stabilnije ponašanje.

Istraživanje je rađeno u saradnji sa preko 200 žena, a započeto je 10 godina pre njihovog poslednjeg ciklusa, a završeno je osam godina nakon. Pokazalo se da žene koje su ostavile period redovnih menstuacija za sobom, imaju manje promene raspoloženja i ređe su sklone stresu i depresiji.

Prema rečima vodeće naučnice Elen Friman, ova studija je važna, jer je dokazala da reproduktivni hormoni u velikoj meri određuju raspoloženje.
Ipak, naučnici napominju kako bi svaka žena trebalo nešto da preduzme u vezi s ublažavanjem simptoma menopauze, a među najboljim savetima su vežbanje i kvalitetna ishrana.

U zrelom životnom dobu svakako treba da bude mesta za romantiku i seks. Jedna od zabluda je verovanje da se sa ulaskom u menopauzu, kada se završe plodne godine žene, završava i njeno uživanje u seksu. To nikako nije istina. Često seks u tim godinama postane još bolji, opušteniji, jer više nema bojazni od eventualne neželjene trudnoće, niti straha da bi vas i vašeg partnera za vreme seksa mogla da iznenade deca. Iako se u ženinom telu događaju određene promene, koje mogu da utiču i na smanjeni libido, one nisu jedini razlog. Strast može da „utihne“ i zbog nekih lekova, bolesti, ali i stresa kojem je žena izložena, kao i eventualne loše slike o samoj sebi.

Menopauza je prirodna biološka promena u životu svake žene, no često je propraćena mnogobrojnim telesnim i psihičkim promenama. Talasi vrućine ili valunzi, iznenadno lupanje srca, glavobolja, teskoba, iscrpljenost, promene raspoloženja, nesanica i noćna znojenja samo su neke od najčešćih menopuzalnih tegoba.

Poslednjih nekoliko godina zanemarena je briga za kvalitet života žena u menopauzi, nedovoljno se o tome priča, a istovremeno je zabeležen porast korišćenja antidepresiva. Najbolja alternativa za uklanjanje ili ublažavanje tegoba i posledica menopauze ipak je upotreba biljnih preparata. Upravo biljne kapi Floravitex mogu da smanje sve tegobe koje prati menopauza i da znatno utiču na kvalitet žene u tom životnom dobu. S obzirom da je menopauza stanje vezano za hormone, Floravitex kapi mogu biti korisni za zdrav hormonski i emotivni život žene.