Šećer šteti zdravlju

Šećer šteti zdravlju

Jedete li puno šećera, ne preti vam samo karijes i višak kilograma – tu je i veći rizik od demencije, oštećenja jetre i niz drugih mučnih stanja. Osim što je izuzetno kaloričan, šećer u tako velikim količinama šteti zdravlju, jer ometa važne procese i narušava pravilan nivo hormona.

Neki lekari najozbiljnije upoređuju preterivanje u šećeru sa zloupotrebom alkohola, jer su obe supstance u velikim količinama toksične, izazivaju zavisnost, sveprisutne su i imaju negativan uticaj na društvo. Gotovo da ne postoji organ koji nije urgožen prevelikim unosom šećera.

Pad energije

Daje li šećer energiju? Upravo suprotno, od prevelike količine šećera će vam se spavati. Kad ga jedemo, gušterača proizvodi hormon insulin kako bi uklonila šećer iz krvotoka i sprovela ga u ćelije za stvaranje energije. Ali, prevelika količina šećera u krvi podstiče naglo izlučivanje velike doze insulina. Ubrzo dolazi do naglog pada šećera i zamora.

Srčani udar

Šećer je loš za srce čak i kod naizgled zdravih osoba. Studije pokazuju da šećer podstiče jetru da proizvodi ureičnu kiselinu, što povećava pritisak. A povišen pritisak povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, šećer utiče i na nivo holesterola, i dovodi do oštećenja krvnih sudova. Svi navedeni problemi mogu nastati i kod osoba koje imaju normalan indeks telesne mase.

Gljivične infekcije

Ishrana puna šećera može biti faktor zbog kojeg češće dolazi do gljivičnih infekcija. Češće dolazi i do upale sluzokože usta. Oni koji su skloni takvim infekcijama, ako smanje unos šećera i velike su šanse da će doći do naglog poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

Demencija

Neki dokazi upućuju na to da kontinuirano visok nivo šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno demencije. Već je poznato da oboleli od dijabetesa tipa 2 imaju veće šanse za razvoj demencije – verovatno zato što im je nivo šećera kontinuirano visok, što oštećuje krvne sudove. Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kiseonika i hranjivih materija.

Jetra u opasnosti

S obzirom na štetu koju stvara jetri, neki stručnjaci veruju da je šećer u istom rangu s alkoholom. Kalorije koje se ne potroše čuvaju se u jetri u obliku masti, što tokom vremena može dovesti do stanja koje se naziva masna jetra, čiji uzrok nije alkohol.

Bolest je češća kod muškaraca nego kod žena i češće se javlja nakon 50. godine. Iako većina obolelih ima prekomernu telesnu težinu, moguće je razviti masnu jetru i kod normalnog indeksa telesne mase, ako se unosi previše šećera.

Ako se ne leči, jetra postaje puna ožiljaka, što rezultira cirozom – i tada se šteta ne može popraviti. Kad jetra postane masna, to menja način na koji telo obrađuje šećer. Naime, kad su organi puni masnoća, insulin nije tako osetljiv i ne deluje brzo.

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.

Floralip® biljne kapi pozitivno deluje na stimulisanje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, hormone i enzime i deluje kao prirodni – biljni lek za kontrolu apetita.