NAVIKE KOJE DOPRINOSE POJAVI PROŠIRENIH VENA

prosirene vene

Ako radite neke od ovih stvari, rizik od pojave vena na nogama je veći:

  • Pogrešne navike u ishrani. Nedovoljno svežih namirnica i previše masti i ugljenih hidrata učiniće mnogo štete vašem organizmu. Ne samo da su šanse da dobijete povišen holesterol, dijebetes ili arteriosklerozu povećavaju, već ni vaše vene nisu pošteđene ove pošasti. Ovakav način ishrane i preterivanje sa hranom dovode do povećane telesne težine, a to je samo dodatni teret i dodatni pritisak za vaše vene na nogama. Dodajte tome i previše začinjenu hranu i vaše telo će zadržavati vodu, a to oticanje dodatno će pogoršati simptome proširenih vena.
  • Previše sedenja. Možda ste čuli priče da sedenje sa prekrštenim nogama izaziva proširene vene. To nije dokazano i nije sasvim tačno. Zapravo, istina je sledeća.
Predugo sedenje u bilo kom položaju otežaće protok krvi od nogu do srca.

Usled toga, krv će se zadržavati u nogama, a vi vremenom dobiti proširene vene. Imate naviku da sedite ceo dan i da baš sve radite sedeći? Promenite je pod hitno!

Sedenje je uzrok proširenih vena
  • Previše stajanja svakako potpomaže da gravitacija učini svoje i vuče krv na dole. Ovo postaje teret za vaše vene tokom vremena  i one počnu da  gube ritam u toj bitci sa silom gravitacije. Krv se sve više zadržava u njima i one se šire ne bi li se prilagodile većem obimu krvi u njima.
  • Kontraceptivne pilule. Da li ste znali da uzrok proširenih vena na nogama možda kontracepcija koju koristite?  Tablete za kontrolu rađanja su povezane sa dubokom venskom trombozom, odnosno stvaranjem ugrušaka i zgušćnjavanjem krvi , što dovodi do njenog sporijeg kretanja i do prošrenja vena . Ove pilule sadrže estrogen  i progesteron koji utiču na opuštanje venskih zidova.
  • Prekomerno izlaganje toploti. Sigurno već znate da se mnoge stvari na toploti šire. Isto je i sa krvnim sudovima. Ukoliko se previše izlažete toploti, bilo da je to vreme provedeno u toploj vodi, solarijumu, suncu ili u sauni, povećavate šanse da dobijete proširene vene na nogama.

Ovo su neke greške koje možda sami pravite, iako niste svesni da one imaju ovakve negativne posledice, posebno onda kada su u kombinaciji sa drugim faktorima. Ti drugi faktori su neki na koje je teško uticati. Njih morate jednostavno prihvatiti.

OSTALI UZROCI VENA NA NOGAMA

Nasledni faktor. U velikom broju slučajeva, proširene vena su posledica genetskog nasleđa. Ukoliko je neko od bliskih članova porodice patio od ovog problema, imate veće šanse da to iskusite i vi na svojoj koži. Tačnije ispod nje.

Ravna stopala . Ovo nije nerešiv problem i za njih postoji adekvatna korektivna gimnastika. Dakle, ovo je faktor na koji može da se utiče. Onda kada ovaj korak izostane, nepravilan položaj tela postaje napor – kako za kičmu tako i za vene.

Činjenica da ste žensko. Prema dosadašnjim istraživanjima i statistikama, žene su sklonije ovom problemu nego muškarci. Na to utiču pre svega ženski hormoni, i ovo je faktor na koji ne možete uticati.

Starenje. Ovo je prirodan proces koji je neminovani, a koji sa sobom može doneti niz nelagodnosti, uključujući i proširene vene na nogama, posebno onda kada ste u menopauzi. Starenje generalno slabi ćelije u našem organizmu i smatra se da se posle 60-te godine života broj muškaraca koji pate od upaljenih i bolnih vena  izjednačava sa brojem žena koje imaju ovaj problem.

Trudnoća. Trudnoća se naziva drugo stanje iz mnogo razloga, a jedan je svakako transformacija tela. Dodatna težina tokom trudnoće je dodatni pritisak na vene u nogama. Osim toga, kako stomak raste, tako pritiska vene u karličnom predelu i sputava vraćanje krvi ka srcu. Krv se zadržava u nogama i eto proširenih vena. Da ne pričamo da i ovde hormoni igraju svoju ulogu.

SIMPTOMI KOJE MORATE ZNATI

Koje simptome proširenih vena ćete iskusiti zavisi od dela tela u kom se nalaze, kao i od stadijuma koji su dostigle. Postoje četiri stadijuma proširenih vena i svaki ima svoje simptome:

Prvi stadijum, koji podrazumeva povećanu vidljivost venskih krvnih sudova ispod površine kože. Cirkulacija i protok krvi su neometani, a najčešće nema ni bolova.

Drugi stadijum podrazumeva osećaj težine i naduevnosti nogu, kao i otečene noge, uglavnom u donjim delovima, a posebno oko zglobova nogu.

Treći stadijum podrazumeva veća proširenja krvnih sudova koja su vidljiva i koja mogu biti debljine i do jednog prsta.To može biti praćeno bolovima i grčevima, trnjenjem i nadutošću nogu.

Četvrti stadijum je već poodmakli stadijum u kojem je nedovoljna i loša cirkulacija izazvala promene na okolnom tkivu. Ovo tkivo atrofira, koža može da svrbi, da se ljušti, promeni boju, da se istanji (pri čemu kasnije može doći i do otvorenih rana) ili da zadeblja.

Dakle, u početku, proširene vene ne bole. Kasnije, noge počnu da otiču i vene postaju upadljive, a kada se stvari pogoršaju, može doći do bolnih i neprijatnih posledicamnogo složenijih od prostog oticanja nogu. Takve su na primer:

  • Čirevi, koji se mogu javiti usled dugotrajnog zadržavanja tečnosti u određenim područjima nogu
  • Krvni ugrušci koji se češće javljaju kada je u pitanju u upala unutrašnjih vena. Posebno je opasno ako oni doplutaju do srca.
  • Krvarenje  koje se dešava kod površinskih vena.  One jednostavno usled pritiska mogu da puknu i prokrvare.