Sprečite trombozu na vreme

Tromboza je bolest krvnih sudova koja nastaje stvaranjem ugruška (tromba) u venama ili arterijama. Može da se javi u trudnoći, nakon operativnih zahvata u predelu abdomena i karike, usled upale pluća, oštećenja endotela (unutrašnji sloj u zidu krvnog suda) kateterom, i nakon dugotrajnog sedenja spuštenih nogu (npr. tokom putovanja avionom) koje predstavlja rizik i za zdrave osobe…

Tromboza proširenih vena

Tromboflebitis tromboza površinskih vena je akutna, lokalna upala površinskih vena i okolnog vezivnog tkiva sa stvaranjem ugruška u šupljini površinske vene, koji dovodi do njenog potpunog ili delimičnog začepljenja. Uglavnom nastaje u proširenim venama. U slučaju površinskog tromboflebitisa, javljaju se crvenilo i otvrdnuće koji prate obolelu venu, sa izraženim osećajem bola. Retko, dolazi do komplikacija – sekundarna infekcija sa povišenom temperaturom sedimentacijom i brojem leukocita.

Potkolenični tromboflebitis tretira se elastičnim zavojem koji se stavlja pre ustajanja iz kreveta ili elastičnom čarapom, uz lokalnu primenu heparinskih krema, uz razne obloge. Preporučuje se svakodnevna šetnja zbog sprečavanja pojave tromboze u dubokom venskom sistemu.

Opisati širok spektar lekovitih svojstvava ARNNIKE(BILJKE) nije lako. Ova lekovita biljka je kroz istoriju imala veliku primenu u lečenju unutrašnjih oboljenja ali zbog jakog fiziološkog delovanja jedno vreme je bila potpuno zaboravljena. Ako se koristi u pravilnim dozama arnika se uspešno primenjuje kod širenja srčanih i perifernih žila tela i to uzimanjem tinkture ili čaja od Arnike. Ova lekovita biljka stimuliše probavni, živčani, krvožilni i disajni sistem i pojačava sve funkcije tela. Primenom čaja od arnike po strogo propisanom primenom otklanja se katar probavnih organa, leče bubrežne bolesti, padavica, sprečava grip i pomaže nakon potresa mozga i paralizu živaca nakon moždanog udara. Koristeći čaj od korena arnike pomešanog sa stolilsnikom i gospinom travom leče se proširene vene, upala vena i tromboza.

Čaj: jednu kašikicu cvetova arnike prelijete sa 2 dl kipuće vode i poklopljeno ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti proceđeno u gutljajima jednu do dve kašikice čaja dnevno. Tinktura: 50 grama cvetova arnike umočiti pet nedelja u 100 grama 70% alkohola. Bocu držati na suncu ili na toplom mestu i povremeno protresti. Upotrebljava se tako da se uzima 2 do 3 puta dnevno 2 do 3 kapi dodane na 1 dl vode.

Duboka venska tromboza ishrana

Veoma je važno pridržavati se osnovnih principa pravilne ishrane, a to su tri glavna obroka i dve do tri užine dnevno. Dnevni jelovnik treba bazirati na povrću i voću (sirovom ili spremanom na pari).