Stres i anksioznost

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost često imaju slične fizičke simptome – osećaj uznemirenosti, ubrzan rad srca i disanje, napetost u mišićima. Ipak, kod anksioznosti može doći do napada panike, što za posledicu ima glavobolju ili bol u grudima.

Uzrok akutnog stresa se bitno razlikuje od uzroka anksioznosti. Kada ste pod stresom, znate tačan razlog zašto ste zabrinuti ili uznemireni, dok kod anksioznosti najčešće ne možete da tačno definišete šta je izaziva. Na kraju, postajete anksiozni zbog same anksioznosti.

Anksioznost često dolazi od straha, kao unutrašnjeg osećanja. Različite fobije mogu da dovedu do toga da osoba doživi napad panike kada se suoči sa onim što taj strah izaziva. Anksioznost pretvara strah u osećanje, a ljudi koji su anksiozni izbegavaju da se suoče sa onim što taj strah izaziva, iako to uglavnom pogoršava situaciju.

Akutni stres

Većinu akutnog stresa uzrokuju događaji, a ne osećanja osobe. Kada je reč o stresu, uglavnom znate sa čime se suočavate – sa rokom na poslu, računima, pakovanjem za putovanje, selidbom… Izbegavate da radite više stvari istovremeno kako biste umanjili stres, ali i da napustite ideju da bi trebalo da se vi pobrinete za sve. Radite nešto što možete, koliko možete i nagradite sebe na neki način svaki put kada ostvarite svoj cilj.

Anksioznost i stres često se koriste kao sinonimi, iako su to dva potpuno različita iskustva.

Stres je iskustvo koje doživljavamo u svakodnevnom životu, a povezan je sa osećanjima frustriranosti i nervoze, dok anksioznost dolazi od straha, nemira, brige.

Valerijana

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *