Sterilitet kod muškaraca i kako ga sprečiti

Sterilitet kod muškaraca

Poslednjih godina dobijanje dece je postalo teže nego što je to bilo ranije, a mnoštvo parova ne zna kako da izađe na kraj sa ovim problemom. Ranije se mislilo da je u većini slučajeva problem sterilitet žene, međutim poslednja istraživanja pokazuju da mnoštvo muškaraca ima velikih problema sa pokretljivošću sperme.

Postoji mnogo faktora koji utiču na to da muškarac ima smanjen broj ili smanjenu pokeretljivost ili smanjenu sposobnost spermatozoida da oplode jajnu ćeliju.

U najčesće uzroke muškog steriliteta spadaju:

Poremećena produkcija ili funkcija spermatozoida

U ove poremećaje spadaju mala koncentracija spermatozoida, nepravilan obilik ili smanjena pokretljivost spermatozoida, varicocele (varikozne vene koje sprečavaju normalno hlađenje testisa), nespušteni testisi, nedostatak testosterona (muški hipogonadizam), genetski defekti ili infekcije, najčešce Hlamidija (Chlamydia) i Gonoreja (Gonorrhea) od bakterijskih infekcija, a zauške (mumps virus) od virusnih infekcija dovode do steriliteta.

Poremećaj u izbacivanju sperme

Problem da sperma stigne do vagine može da nastane iz više razloga: seksualni problemi (erektilna disfunkcija), retrogradna ejakulacija (sperma ode u mokraćnu bešiku umesto da izađe napolje), neprohodnost semenih puteva, cistična fibroza, anti-sperm antitela itd…

Opšte zdravlje muškarca i njegove životne navike

Muškarci često vode neuredan i jako nezdrav život. Opšte zdravlje utiče na plodnost muškarca. U ove uzroke spadaju nedovoljna ishrana (nedostatak vitamina C, selena, cinka ili folata dovode do steriliteta), gojaznost, alkohol i droge (usko povezani sa lošim zdravljem i neplodnošću, alkohol i marihuana smanjuju broj i pokretljivost spermatiozoida, anabolični steroidi direktno utiču na smanjenje testisa i smanjenom produkcijom sperme), tumor i lečenje tumora, stres, godine života itd…

NEPLODNOST KOD MUŠKARACA UZROCI

Faktori koji uzrokuju muški sterilitet zaista su brojni, a medu glavne krivce ubrajaju se:

  • Polno prenosive bolesti – ponovljeni slučajevi hlamidije ili gonoreje često se dovode u vezu sa muškom neplodnošću, kao i papiloma virus koji izaziva nastanak polnih bradavica.
  • Zauške – kada se zauške jave posle puberteta, u 25 osto slučajeva oštećuju testise i uzrokuju neplodnost kod muškaraca
  • Radioterapija – visoke doze zračenja u regijama oko testisa ubijaju matične ćelije koje proizvode spermatozoide. Takođe, u slučajevima kada je zračnom terapijom obuhvaćen mozak, može doći do oštećenja hipofize koja signalizira testisima da proizvode hormone. Blokada ovih signala može biti uzročnik za sterilitet kod muškaraca
  • Narkotici i alkohol – upotreba droga (uključujući i marihuanu) može značajno smanjiti kvalitet sperme za čak 50 odsto. Prekomerno konzumiranje alkoholnih pića takođe negativno utiče na plodnost kod oba pola

Kako se boriti sa potencijalnim sterilitetom

Prestanite da pušite

Pušenje može doprineti niskom broju spermatozoida i njihovom sporom kretanju. Ukoliko želite da povećate plodnost prvo prestanite da pušite. Naravno zbog opšteg zdravlja trebalo bi što pre da to prestanete, ali svakako je preporučljivo da prestanete bar 3 meseca pre pokušavanja da začnete dete. Za proizvodnju nove sperme potrebno je oko 3 meseca, pa sve promene koje preduzmete neće se odmah odraziti na spermu već tek za 3 meseca.

Smanjite ispijanje piva

Ne morate potpuno da prestanete da pijete pivo, ali dobra ideja je da njegov unos ograničite ako se nadate da ćete u skorije vreme dobiti dete. Naučnici su dokazali da alkohol smanjuje proizvodnu sperme i da uzrokuje negativne promene u spermi.

Stručnjaci napominju da je jedno do dva alkoholna pića dnevno u redu, ali imajte na umu da pod uticajem alkohola vaše seksualne veštine nikad nećete moći da pokažete u punom sjaju.

Posetite doktora

Ako pokušavate da sa partnerkom napravite bebu, svako se preporučuje da posetite lekara zbog temeljnog pregleda i utvrđivanja plodnosti. Sa lekarom treba da razgovarate o indeksu telesne mase, lekovima koje koristite, načinu života, mogućim genetskim poremećajima, porodičnoj istoriji bolesti i ostalim činiocima koji mogu uticati na mogućnost trudnoće i potencijalno predstavljati rizik za buduće dete, i šta se može učiniti da se omogući zdrava trudnoća.