Poremećaj ciklusa

Iako mnoge pripadnice lepšeg pola tokom svoje reproduktivne faze pate od različitih tegoba, menstrualni ciklus je odličan pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja žene. Zato pažljivo pratite svoj organizam. Nepogrešivo će vam „kazati“ kada mu bude bila potrebna pomoć.

MANJA ODSTUPANJA SU NORMALNA

Na redovnost menstrualnog ciklusa drastično utiču godine. Posle prve menstruacije nekada prođu i dve godine dok se hormoni srede i ciklus postane redovan. Takođe, isti „tempo“ menstruacije karakterističan je za period pred menopauzu – jer nivo hormona jajnika varira. U međuvremenu, između ova dva perioda ciklusi bi trebalo da budu redovni (trudnoća, lekovi, ciste i hronični stres mogu poremetiti hormonalanu ravnotežu). Manja odstupanja su normalna, pa se kao redovna prihvata menstruacija koja se javlja između 22. i 40. dana. Značajnije promene otkrivaju probleme. Eksperti su saglasni da treba da pratite svoje hormone najmanje tri meseca uzastopno, pre nego postanete ozbiljno zabrinuti. Dakle, ako za to vreme primetite neke neuobičajene stvari, pojave potražite stručnu pomoć.

Da biste olakšali i sebi i doktoru – obavezno vodite menstrualni dnevnik da biste tačno znali datume kada dobijete, koliko vam traje i da li (i u kom intervalu) postoje određene promene. Preciznost u iznošenju podataka o vama, je pola puta da vam doktor uspešno pomogne. Takođe, obavestite ga o tome da li prolazite kroz stresan period, da li ste na dijeti ili koristite određene lekove.

IZOSTAJANJE MENSTRUACIJE

Poremećaj ishrane, genetsko nasleđe, tumori jajnika, slabo fomirirani reproduktivni organi, problemi u nervnom sistemu ili u radu hipofize mogu da aktiviraju ranije pubertet. Devojčice koje dobiju ranije od svojih vršnjakinja, a to je oko 14. godine, treba da budu pod nadzorom ginekologa. U kasnijim fazama, svako izostajanje menstruacije baca sumnju na trudnoću, ali kada eliminišete ovu mogućnost, sa doktorom ćete otkriti šta je uzrokovalo neredovan ciklus. Najčešće je u pitanju nepravilna ovulacija, ali se smatra dozvoljenim da vam dve menstruacije godišnje izostanu. Sve preko toga je zabrinjavajuće.

Zbog čega se to dešava: dojenje, uzimanje lekova ili kontraceptivnih pilula, menopauza, stres, depresija, poremećaj ishrane, nagli gubitak težine, preterano vežbanje, hormonalni poremećaj.

Prirodni lekovi protiv poremećaja menstrualnog ciklusa

Žene znaju kako mogu biti neugodni nepravilni razmaci, bolovi i prejako krvarenje. Da biste izbegli ove neprijatnosti, pridržavajte se nekog od ovih recepata.

Uzeti 1 deo koprive ili rastavića i 2 dela alkohola i ostaviti da stoji nedelju dana. Piti 3 puta dnevno po 10 kapi sa jediom kašikom vode. Menstruacija i bolovi koji je prate proći će veoma brzo.

Jednu supenu kašiku rastavića (poljske preslice) skuvati u 2 l vode. Piti po 1 supenu kašiku svaka 2 sata. Kad se krvarenje smanji, uzimajte ovaj odvar 3 puta dievno.

Takođe se preporučuje čaj od koprive, koji se uzima 3 nuta na dan po 1 supena kašika.

Na istoku je među ženama omiljen čaj od korena pelena. Koren (svež ili osušen) isitni se i skuva; pije se 3 puta dnevno, po jedna supena kašika.

Žene koje rade na teškim fizičkim poslovima često pate od prekomernog krvarenja. Trebalo bi smanjiti fizičke napore i popraviti ishranu, a za poboljšanje sastava krvi piti čajeve od šipka i koprive. Uz navedeni čaj od poljske preslice za nekoliko meseci sve će se srediti.

Za regulisanje takozvanih „ženskih problema“ dobro je koristiti vrkutu (gospin plašt), jednu od najcenjenijih trava – prijateljica ženskog roda. Ako se pije u pubertetu, pomešana sa hajdučkom travom u razmeri 1:1 uređuje neuredni menstrualni ciklus.

Vrkuta je i pomoć posle porođaja, a deluje efikasno i protiv sekreta.