Šta je perimenopauza i koji su simptomi

Šta je perimenopauza i koji su simptomi

Perimenopauza je period od 2 do 5 godina pre menopauze. Ona se najčešće javlja oko 45. godine, iako se neretko dešava da počne nekoliko godina ranije ili nekoliko godina kasnije. Premenopauza (Perimenopauza) je zapravo poremećaj funkcionisanja jajnika koju su savršeno radili od puberteta. Jajnici tada proizvode hormone (estrogen, progesteron) bez ikakvog reda što se, naravno, odražava i na menstrualni ciklus.

Simptomi Perimenopauze

Tokom premenopauze žena više nema ovulacije ili su one vrlo slabe, menstrualni ciklus se skraćuje ili produžava. Grudi i materica, receptori hormona, doživljavaju hormonalni disbalans. Ako jajnici u periodu premenopauze proizvode velike količine estrogena, grudi će biti natečene, bolne, krvarenja obilna, čitavo telo može izgledati naduveno i teško. Međutim, simptomi će biti potpuno drugačiji ako jajnici ne proizvode dovoljno estrogena: izostanak ili kašnjenje menstruacije, valunzi…

Međutim, ženski organizam je vrlo kompleksan, tako da će kod nekog navedeni simptomi biti mnogo manje izraženi nego kod nekog drugog, a kod nekog će možda potpuno izostati. Zato je važno da čim primetite bilo kakvu promenu posetite doktora, objasnite mu šta se dešava vašem telu, a na njemu je da zaključki jeste li u premenopauzi i šta vam je činiti. Ono što je korisno napomenuti, a što će vam ginekolog sigurno reći, jeste da hormonski testovi u periodu premenopauze nisu od koristi. Ako je dijagnoza menopauze postavljena dok je žena u stvari u premenopauzi i ako se samim tim žena suviše rano podvrgne tretmanu menopauze, može doći do prevelike količine hormona u ženinom telo što rezultira obilnim krvarenjima, otečenim grudima, povećanjem telesne težine i raznim drugim neprijatnim simptomima.

Lečenje simptoma predmenopauze

Mnoge lekovite biljke mogu vam pomoći u uspostavljanju hormonalne ravnoteže, delujući poput blagog estrogena.

  • Konzumirajte čajeve ili dodatke konopljike, crnog kohoša ili srčenice ako imate problema s noćnim znojenjem.
  • Nana vam takođe može pomoći kod napada vrućine zbog rashlađujućeg delovanja.
  • Gospina trava (virak) će vam pomoći kod problema sa spavanjem i depresijom.
  • Anđelika se koristi kod suvoće vagine.
  • Orah može pomoći kod prilagođavanja promenama raspoloženja.
  • Eterična ulja koja mogu pomoći pri regulisanju proizvodnje hormona su: ulje narandžinog cveta, sandalovo ulje, lavandino ulje, ulje muškatne kadulje, ružino i geranijevo ulje. Svaki dan pripremite kupku od jednog ulja dodajući u vodu po tri kapi.
  • Ulje žutog noćurka pomoći će vam u postizanju hormonske ravnoteže.
  • Kopriva je takođe jedna od biljaka koje utiču na endokrini sistem. Kopriva je bogata magnezijumom i kalcijumom.

Lečenje perimenopauze (predmenopauze)

Menopauza je prirodna biološka promena u životu svake žene, no često je propraćena mnogobrojnim telesnim i psihičkim promenama. Talasi vrućine ili valunzi, iznenadno lupanje srca, glavobolja, teskoba, iscrpljenost, promene raspoloženja, nesanica i noćna znojenja samo su neke od najčešćih menopuzalnih tegoba.

Poslednjih nekoliko godina zanemarena je briga za kvalitet života žena u menopauzi, nedovoljno se o tome priča, a istovremeno je zabeležen porast korišćenja antidepresiva. Najbolja alternativa za uklanjanje ili ublažavanje tegoba i posledica menopauze ipak je upotreba biljnih preparata. Upravo biljne kapi Floravitex mogu da smanje sve tegobe koje prati menopauza i da znatno utiču na kvalitet žene u tom životnom dobu. S obzirom da je menopauza stanje vezano za hormone, Floravitex kapi mogu biti korisni za zdrav hormonski i emotivni život žene.