Problemi sa bešikom i kako ih rešiti

Prilikom mokrenja osećate peckanje, nekada i jače pečenje, pa i bol – bol može da bude toliko jak da ga neki momci opisuju kao da im iz penisa izlaze žileti. Ako se infekcija ne leči, simptomi se pojačavaju, a infekcija se može i proširiti na okolne organe. Koji je uzrok ovog neprijatnog oboljenja i kako se ono leči?

Uzrok je infekcija bakterijama.

Najveći broj infekcija urinarnog trakta su infekcije bešike, i one nisu opasne ukoliko se blagovremeno leče. Ako se bolest zapusti, infekcija bešike može se proširiti na bubrege. To je već ozbiljan problem koji može da dovede do trajnog oštećenja bubrega.

Prirodni lekovi za upalu mokraćnih kanala u tom slučaju zaista mogu dosta da pomognu. Bez obzira na propisanu terapiju, čajevi mogu da ubrzaju i olakšaju lečenje.

Čaj od peršuna

Ovaj čaj ima diuretičko dejstvo i ispira bakterije iz urinarnog trakta.
Priprema: Koren peršuna (oko 15 grama) naseckajte na kockice, ubacite u 2 dl ključale vode i prokuvajte oko pet minuta. Posle 15 minuta procedite i pijte dve do tri šolje u toku dana.

Čaj i sok od brusnice

Čaj od brusnice je vrlo efikasan prirodni lek u slučaju infekcije mokraćnih kanala, naročito ukoliko je infekcija izazvana bakterijama ešerihije koli. Ešerihija koli se po pravilu lepi za zidove bešike i mokraćnih kanala, u čemu je brusnica uspešno sprečava. Tako oslobođene bakterije se daleko lakše izlučuju putem urina. Za vreme infekcije, ali i posle nje, korisno je piti i sok od brusnice jer on za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije ešerihije koli.
Priprema čaja: U 2 dl ključale vode potopite jednu kašičicu plodova brusnice. Ostavite da odstoji 10 minuta i pijte dok je još vruće.

Uvin čaj

Ovaj čaj se iz dva razloga svrstava u efikasne prirodne lekove za upalu mokraćnih kanala nastalu pod uticajem škodljivih bakterija. Prvi je što ova biljka podstiče izlučivanje urina, a drugi zato što ima antibakterijsko dejtvo.
Priprema: Supenu kašiku sušene uve prelijte sa 2,5 dl ključale vode, procedite posle 15 minuta, dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone i pijte. Preporučena dnevna doza čaja je tri, najviše četiri šolje. Ne bi ga trebalo piti duže od 4-5 nedelja u periodu od godinu dana. Preterano duga upotreba uvinog čaja je štetna za organizam i ne preporučuje se ženama za vreme trudnoće i dojenja.

Kako možete da pomognete sami sebi?

Ako već imate infekciju mokraćnih puteva, pijte puno vode (obavezno negazirane!), barem dva litra dnevno. Dok vam traje infekcija, najbolje je da uopšte ne uzimate ama baš nikakve zaslađene napitke, ni gazirane ni negazirane, inače ćete samo hraniti bakterije koje vas maltretiraju, pa će se one veselo razmnožavati, a vama će se bolovi pojačati.

Može li se ova bolest sprečiti?

Može – pazite na sebe. Bitno je da redovno vodite računa o higijeni, da ste u suvoj odeći (ne smete da budete u mokrom kupaćem kostimu jednom kada izađete iz vode, na primer) i da ste u toploj odeći. Nije neophodno da se natrontate, ali go stomak, goli bubrezi, gole noge, a naročito gola stopala povećavaju verovatnoću da dobijete ovu infekciju.

ZODEKS ČAJ

Efikasno i blagotvorno delovanje lekovitih biljnih sastojaka, čine primenu ovog čaja pogodnom kod svih vrsta urinarnih infekcija i peska i kamena u mokraćnim organima (urolitijaze).

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.