Sprečite urinarne infekcije

urinarne infekcije

Urinarne infekcije obično počinju iznenadnim bolom i osećajem težine u mokraćnoj bešici. Javlja se i potreba za učestalim mokrenjem, što je odbrambena reakcija organizma koji na taj način želi da se oslobodi bakterija. Prisutan je i osećaj pečenja pri mokrenju.

Sprečite urinarne infekcije

Pravilna higijena je imperativ odbrane od urogenitalnih infekcija. Da bi zaštitile mokraćni kanal od bakterija koje se nalaze oko anusa, žene treba da se peru od napred prema nazad. Običnom vodom peru se genitalije jednom dnevno, kao i pre i posle seksualnog odnosa. Da bi se izbegao razvoj bakterija u menstrualnoj krvi, redovno treba menjati uloške i tampone. Kada je reč o kupanju, poželjno je tuširanje, a ne ležanje u kadi, jer bakterije mogu da se šire i u vodi. Ako je osoba podložna infekcijama treba da pije dosta tečnosti, pre svega vode. Zapravo, da bi se „razbile“ bakterije u koncentrovanom urinu, treba dnevno unositi najmanje oko osam čaša vode.

Izbegavanje parfimisanih sapuna, pudera, dezodoranasa, kupki i pena za kupanje predstavlja još jedan način zaštite od infekcije. Čak treba voditi računa i o odeći na kojoj ima ostataka parfimisanog praška za veš ili omekšivača. Ostaci navedenih proizvoda mogu da izazovu alergijsku reakciju i iritaciju inače osetljive regije, zbog čega ona postaje podložnija infekcijama.

Povećajte unos C vitamina

Treba povećati unos vitamina C, jer usporava rast bakterija u bešici. Najbolje je izbegavati alkohol, kafu, šećer, čokoladu. Mlečni proizvodi, predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija.

Pijte što više čajeva

Za urinarnu infekciju treba piti dva litra čaja od breze, kukuruzne svile, uve, bosiljka, peršuna ili drugih biljaka, jer podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma. Brusnica je vrlo efikasna u lečenju urinarnih infekcija naročito onih koje izaziva ešerihija koli, jer sprečava lepljenje bakterija za zid mokraćne bešike i tako podstiče njihovo izlučivanje.

Zbog visoke koncentracije kalijuma, kopriva je odličan diuretik za čišćenje mokraćnih puteva i ostalih organa urinarnog trakta. Čaj se priprema od mladih listova koprive koji se kuvaju 15 minuta u vodi. Čaj se zatim procedi, po želji zasladi, i pije čitav dan. Tako konzumiran olakšava mokrenje i jača imunitet.

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *