Sprečite pojavu kamena u bubrezima

Najbolji način da lečite kamen u bubregu jeste da sprečite njegovu pojavu. Kamenčići u bubrezima su u stvari tvrdi kristali napravljeni od minerala i kiselih soli koji se formiraju unutar samog organa, a najčešće su napravljeni od kalcijum oksalata.

Iako lekari tvrde da oni ne mogu napraviti neku trajnu štetu činjenica da njihov prolazak kroz urinarni trakt može biti jako bolan je dovoljna da uradite sve što je u vašoj moći kako bi sprečili njihov nastanak.

U odabiru hrane određenom pacijentu, pomaže analiza njegovog urina i sastava izbačenog kamena, ističu stručnjaci. Da bi se odredio pravilan dijetetsko-higijenski režim, obavezno se radi hemijska analiza kamena da se vidi koji mineral dominira, odnosno koje namirnice doprinose njegovom stvaranju.

Kamen i pesak u bubrezima – uzrok:

 • poremećaj u ishrani (povišen unos kalcijuma, fosfata, oksalata)
 • genetska predispozicija
 • obstrukcija ili infekcija organa urinarnog sistema
 • uvećana prostata kod muškaraca
 • nedovoljan unos tečnosti
 • klimatski predeli sa izuzetno visokim temperaturama vazduha što dovodi do gubitka tečnosti znojenjem pa se povećava koncentracija urina

Pesak u bubregu bolovi

Pesak u bubregu obično ne izaziva nikakve simptome, pa se otkrije sasvim slučajno tokom pregleda urina za neke druge svrhe. Dakle, bol se javlja veoma retko, ali nije iznenađujuće ni ako se pojave bolovi povezani sa peskom u bubregu. Bol se obično pojavljuje prilikom mokrenja, kada zrnca peska iritiraju sluzokožu mokraćnih kanala.

S druge strane, kamen u bubregu obično prati jak i oštar bol – naročito ako je kamen takav da udara o zidove bubrega i iritira sluzokožu. Ukoliko kamen krene iz bubrega kroz mokraćne kanale – javlja se jedan od najjačih bolova koji pacijenti opisuju. Bol se može postepeno širiti na donji deo leđa, donji deo stomaka i na noge. Bolovi u bubregu mogu biti blagi i kratkotrajni, ali mogu biti i veoma jaki i intenzivni (bubrežne kolike).

Pesak u bubregu simptomi

Kao što smo rekli, simptomi peska u bubregu često izostaju. Međutim, mogu se javiti određeni znaci i tegobe koji mogu upućivati na pesak u bubregu.

Simptomi peska u bubrezima:

 • bol u bubrezima i leđima
 • povećana učestalost urinarnih infekcija
 • učestalo mokrenje
 • bol i peckanje pri uriniranju
 • zamućen urin
 • moguća je i pojava krvi u urinu
 • smanjen apetit
 • umor
 • malaksalost
 • povišena telesna temperatura

Pesak u bubregu u trudnoći

U trudnoći bubrezi rade pojačano, kako bi brže izlučili nepotrebne materije iz organizma. Usled hormonskih promena u trudnoći, mokraćni kanali su prošireni i tada se javlja veća verovatnoća za nastanak urinarnih infekcija i upala. Neretko se dešava da se upala proširi i na bubrege, pa postoji veća verovatnoća za nastanak dodatnih komplikacija – poput peska u bubregu.

Neadekvatna ishrana i smanjen unos tečnosti takođe doprinose ovoj pojavi. Usled povećane koncentracije urina, stvara se pesak u bubregu. Stoga, pesak u bubregu u trudnoći može da se javi i neophodno je da to kažete svom lekaru, kako bi se odredila pravilna terapija, koja neće škoditi ni trudnici, ni plodu.

Pesak u bubregu ishrana

Ukoliko vam je dijagnostikovan pesak u bubregu, lekar će vam sigurno napomenuti da morate promeniti režim ishrane. Dakle, ne možete se više hraniti kao što ste do tad – jer u suprotnom može doći do komplikacija i nastanka kamena u bubregu. Određena hrana pospešuje stvaranje kamena, a određena pogoduje eliminaciji peska iz bubrega.

 • izbegavajte unos namirnica koje sadrže kalcijum, fosfate i oksalate
 • izbegavajte unos soli (natrijum-hlorid)
 • ograničite unos mesa
 • povećajte unos tečnosti (voda, sveži sokovi i biljni čajevi)
 • pojačajte unos sveg voća i povrća
 • pojačajte unos namirnica bogatih vitaminom C
 • med, limun i maslinovo ulje su odličan prirodni lek protiv peska u bubregu i ostalih urinarnih tegoba
 • jedite krastavce, oni su puni vode i podstiču ispiranje bubrega i mokraćnih kanala
 • pijte sok od brusnice
 • jedite peršun
 • izbegavajte konzumaciju masne, kisele i začinjene hrane
 • vodite računa o zdravoj i balansiranoj ishrani

Pesak u bubregu lečenje

Pesak u bubregu uglavnom ne zahteva posebno lečenje, već ga telo vremenom samo izbaci. Dakle, potrebno je samo pratiti stanje i redovno ići na kontrole. Ono što vi možete da uradite, jeste da vodite računa o ishrani, i to će svakako dosta pomoći u lečenju peska u bubregu. Voda razređuje urin i snižava koncentraciju soli koje mogu da formiraju pesak u bubregu – stoga pijte što više vode. Ukoliko pesak preraste u kamen, stanje je ozbiljnije, pa se u zavisnosti od sastava i veličine kamena sprovodi i lečenje.

Lečenje peska u bubregu:

ZODEKS ČAJ

Namenjen je održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

U sastav ove čajne mešavine ulaze biljne sirovine rastavića, zlatnice, vrbe, breze i kleke, koje sadrže kompleks fiziološki aktivnih sastojaka (triterpenski saponozidi, flavonoidi, polifenolna jedinjenja, etarska ulja, diterpeni, tanini, vitamini, minerali i dr.), koji su nosioci: diuretične, antimikrobne, antiinflamatorne, spazmolitične, analgetske i hemostatične aktivnosti.

Efikasno i blagotvorno delovanje lekovitih biljnih sastojaka, čine primenu ovog čaja pogodnom kod svih vrsta urinarnih infekcija i peska i kamena u mokraćnim organima (urolitijaze). Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Kamen i pesak u bubrezima – Dijeta

Dokazano je da, ukoliko se primeni adekvatna dijeta, do recidiva kamena dolazi tek kod 20 odsto pacijenata u narednih pet godina. A ako se dijetetsko-higijenski režim ne primeni, u istom vremenskom razdoblju kamen se stvara kod čak 80 odsto bolesnika.

Pored specifičnih dijeta koje se primenjuju u lečenju, postoje i opšte mere u sprečavanju nastanka i recidiva urinarnog kamena i peska. Ove mere podrazumevaju da se što više uzima tečnost, najmanje jedna čaša vode na svaka dva časa, a uveče pred spavanje oko tri litra vode. Ovako velika količina vode jedino može biti opasna kod hipertoničara, srčanih i bubrežnih bolesnika. Istovremeno, trebalo bi se čuvati od gubljenja tečnosti znojenjem, putem stolice, teškim fizičkim radom, sunčanjem, izlaganjem visokim temperaturama, prekomernim bavljenjem sportom, preteranom upotrebom lekova za čišćenje creva…

Bitno je i da se izbegavaju stresovi, alkohol, gazirana pića, koncentrovani šećeri kao što je med i voćni sirup, slatkiši, veštački zaslađivači, soli. Postepeno redukovanje telesne težine takođe se preporučuje, jer nagli pad dovodi do takozvanog uratnog kamena ili peska.

Tamo, gde se ustanovi da je u kamenu dominantni mineral kalcijum i oksalati (kalcijum-oksalatni kamen), preporučuje se izbegavanje zelenog povrća (spanać, zelje, kopriva, blitva, zelena salata, pasulj, grašak, boranija), ali i sočivo, cvekla, a od voća jabuke, grejpfrut, ribizle, maline, jagode, kupine, borovnice, šljive, šipak. Od mesa nije poželjna jagnjetina i ovčetina, a od napitaka kafa, kakao, čokolada, koka-kola, jaki čajevi poput ruskih, gruzijskih, indijskih. Takođe je važno da se ne preteruje ni sa domaćim čajevima kao što je nana, kamilica, rtanjski, peršunov, uvin i voćni.

Dijeta za fosfatni kamen i pesak trebalo bi da se izbegava riba, mozak, žumance, jaje, mleko (dnevno može jedna čaša mleka i pola litra jogurta) i mlečni proizvodi. Posebno je važno da se uzdržava od starih punomasnih (ovčijih) sireva i tvrdih kačkavalja kao što su edamer, ementaler, parmezan, kao i od homoljskog i sjeničkog sira. Poželjno je i da se ne konzumira pasulj, grašak, sočivo, boranija, orasi, badem, lešnik, kikiriki, kafa i gazirani sokovi.

Dijeta za uratni kamen i pesak podrazumeva izbegavanje svih iznutrica, pre svega crne i bele džigerice, ali mozga, creva, bubrege, koštane srži (supe i bujoni od kostiju). Takođe se ne preporučuje ni grašak, pasulj, sočivo, boranija, badem, orasi, lešnici, kikiriki, soja i pečurke.

Dijeta za cistični kamen i pesak se bazira isključivo na voću, povrću, žitaricama i testu. Preporučuju se i enormne količine tečnosti, više od četiri litra dnevno, s tim što bi i u toku noći trebalo popiti čašu vode.