Astma simptomi i prirodno lečenje

Astma pogađa ljude svih godina, ali najčešće počinje tokom detinjstva. Mala deca koja često imaju respiratorne infekcije – kao i neki drugi faktori rizika – imaju najveći rizik od razvoja astme koja traje i nakon šest godina.

ŠTA UZROKUJE ASTMU?

Postoje mnoge različite teorije o tome šta uzrokuje astmu, no toksini i iritanti (i od okoline i puno vremena na otvorenom) sada su prepoznati kao primarni uzroci.

Ostali uzročnici koji doprinose razvoju astme uključuju lošu ishranu, zloupotrebu antibiotika, autoimune poremećaje, druge medicinske poremećaje koji utiču na pluća, genetsku osetljivost i velike količine stresa.

Za neke odrasle osobe, simptomi astme uzrokovani su izloženosti hemikalijama i zagađenju tokom rada (prašina, krhotine itd.), poznato kao “profesionalna astma”. To čini oko 15 posto svih slučajeva astme.

Zapadni stil života u korelaciji je sa povećanim brojem pacijenata koji pate od astme, što ne iznenađuje s obzirom na lošu ishranu i okruženje visokog stresa. Astma je retka u udaljenim područjima Azije i Afrike, ali mnogo češća u industrijalizovanim zapadnim zemljama.

Mnoge stvari mogu podstaći ili pogoršati simptome astme:

  • Alergeni iz prašine, životinjsko krzno, bubašvabe, buđ i polen iz stabala, trave i cveća
  • Udisanje dima cigareta, zagađenja vazduha, hemikalije ili prašina na radnom mestu, sprejevi (poput laka za kosu)
  • Lekovi poput aspirina ili drugih nesteroidnih protivupalnih lekova i neselektovanih beta-blokatora
  • Sulfiti u hrani i pićima
  • Viralne gornje respiratorne infekcije, kao što su prehlade
  • Fizička aktivnost, uključujući vežbu

ALTERNATIVNI TRETMANI ASTME UKLJUČUJU:

  • Vežbe za disanje. Ove vežbe mogu smanjiti količinu lekova potrebnih za održavanje simptoma astme pod kontrolom.
  • Biljni i prirodni lekovi. Nekoliko biljnih i prirodnih lekova koji mogu pomoći u poboljšanju simptoma astme uključuju crno seme, kofein, kolin i piknogenol.

 

Prepoznajte i izbegavajte aktivaciju astme. Broj spoljašnjih alergena i nadražujućih stvari – od polena i buđi do hladnog vazduha i nečistog vazduha – mogu izazvati napade astme.

Saznajte šta uzrokuje ili pogoršava vašu astmu i preduzmite korake kako bi izbegli ove uzročnike. Pratite svoje disanje.

Možete naučiti prepoznati znakove upozorenja o nadolazećem napadu, kao što su lagani kašalj, teško disanje ili kratkoća daha. Prepoznajte i lečite napad rano.

Lečenje astme prirodnim putem

Ništa bez inhalacija

Pomešajte 1 supenu kašiku rastavića, majčine dušice i cvetova kamilice, pa mešavinu prelijte litrom ključale vode. Stavite lice nad posudu, prekrijte glavu peškirom i udišite paru svakog dana.

Mada se ponekad eterična ulja biljaka mogu koristiti kao zamena za same biljke, kada je u pitanju alergijska astma to nije preporučljivo. Neki njihovi sastojci zapravo mogu pogoršati disajne tegobe.

Valechin® kapi

Valechin® kapi pomažu ublažavanju tegoba koje prate: bakterijske i virusne infekcije disajnih organa (prehlada, bolesti grla, promuklost, grip, bronhitis, sinuzitis, kašalj, otežano disanje, astma), herpes simplex, urogenitalne infekcije i pad imuniteta, kao posledice stresa.

Pomažu troskot i bedrenika

Pomešajte 80 g nadzemnog dela troskota, 40 g korena bedrenike, 40 g cveta kadife, 20 g majčine dušice
i 20 g semena pelina. Jednu kašičicu mešavine prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Potom procedite i pijte najviše 2-3 šolje tokom dana, u malim gutljajima.

U ublažavanju simptoma astme može pomoći i mešavina od:

80 g lista bedrenike, 80 g nadzemnog dela troskota, 40 g korena belog sleza, 20 g majčine dušice, 20 g zrelog semena anisa i 20 g zovinih bobica. Jednu kašiku mešavine preliti jednom šoljom ključale vode i procediti nakon pola sata. Pije se tri puta dnevno šolja čaja.

Seme anisa može se koristiti i samostalno, i to tako što se 2 kašike semena kuvaju 10 minuta u pola litra vode.

Žutilovka i komorač protiv astme

Pomešajte jednu kašičicu žutilovke i pola kašike samlevenog semena komorača. Prelijte šoljom ključale vode, kuvajte 1-2 minuta i ostavite da odstoji nekoliko minuta van šporeta. Procedite, zasladite medom i uzimajte jednu kašiku čaja na svakih sat vremena.

Ovim čajem ne leči se samo alergijska astma, već je on podjednako delotvoran i kod  bolova u vratu i prsima, ali i čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.