Simptomi na koje muškarci moraju obratiti pažnju

Često noćno mokrenje, nedostatak mirisa, erektilna disfunkcija, bol u nožnom palcu, grudvice u testisima i u bradavicama signaliziraju muškarcima da potraže lekarsku pomoć. Lekari poručuju – ne ignorišite ove simptome.

Erektilna disfunkcija

Lekari sve više upozoravaju da erektilna disfunkcija često može biti rani i prvi znak upozorenja na srčane bolesti. “Telo treba dobru prokrvljenost za erekciju i erektilni problemi su zapravo vrlo jasan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja”, objašnjava Raj Persad, urolog iz Bristol Royal bolnice.

Bolesti srca nastaju kada se arterije začepe masnim naslagama. To se najbrže vidi u krvnim žilama koje vode krv u penis, jer su one manje i postaju brže obložene. Kardiolog Graham Džekson naglašava da osobe s problemima erekcije obično razviju srčane probleme u roku od tri do pet godina. Čovek u 40-ima s poremećajem erekcije ima 50 puta veći rizik od srčanog udara u sledećih deset godina, upozorava Persad.

Rast grudi

U većini slučajeva ne radi se o grudima, već o masnom tkivu. “U takvim slučajevima muškarci trebaju regulisati ishranu i smanjiti pivo”, objašnjava Ešli Grosman sa Univerziteta u Oksfordu. U nekim slučajevima reč je o drugačijem problemu, što znači da muškarac ima žensko tkivo na grudima što uzrokuje nepravilna ravnoteža između hormona, koju treba dovesti u red.

Gubitak mirisa ili promena libida

“Ako muškarac primeti promenu u libidu, uzroke treba potražiti u hormonskim  problemima”, objašnjava Mišel Dolei, lekar iz Poundbury klinike. Hipogonadizam je stanje u kojem testisi ne proizvode dovoljno muških hormona. Nedostatak mirisa je još jedan znak da testisi ne rade pravilno. Iako mnogi ne znaju ali miris je jedan od ključnih znakova.

Grudvica u testisu

Grudvice i otoci u testisima su relativno čest simptom kod dečaka i muškaraca. Većina grudvice i oteklina su benigne i nije potrebno lečenje. To takođe može biti znak raka testisa, što je najčešći u dobu od 20 do 35 godina. Muškarci koji primete grudvicu u svojim testisima uvek trebaju potražiti lekarsku pomoć i proveriti da li je sve pod kontrolom. Pogotovo zbog činjenice da je lečenje raka testisa mnogo delotvornije ako se dijagnostikuje u ranoj fazi.

Krv u urinu

Krv u mokraći može biti znak raka bešike i u većini slučajeva muškarac ne oseća bol. Većina slučajeva raka mokraćnog mehura uzrokovano je izloženosti štetnim materijama, što dovodi do abnormalne promene u stanicama mehura tekom godina. Duvanski dim je čest uzrok i procenjuje se da je polovina svih slučajeva raka mokraćnog mehura uzrokovano pušenjem. Bol u donjem delu leđa ili u stomaku mogu takođe biti znak raka mokraćnog mehura.

Konzumiranje previše alkohola

Jedan od razloga posezanja za velikom količinom alkoholola, kod mušaraca, može ležati u depresiji. Jedno dansko istraživanje pokazalo je da muškarci često nemaju tipične simptome depresije i da često posežu za alkoholom.

Često noćno mokrenje

Česti odlazak u wc u noćnim satima može biti znak povećane prostate ili raka prostate. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između mokraćnog mehura i ravnog creva a okružuje mokraćnu cev koja provodi mokraću iz mehura kroz penis. Bilo kakve njene promene u veličini mogu uticati na čovekove urinarne navike. Poteškoće prilikom mokrenja, naprezanje prilikom mokrenja, dugo mokrenje ili osećaj kao da mehur nije u potpunosti prazan mogu biti znakovi povećane prostate.

Bol u nožnom palcu

Tri do četiri puta je veća verovatnost da će muškarci dobiti giht u odnosu na žensku populaciju. Najčešći simptom je iznenadna i jaka bol u jednom ili više zglobova, obično u palcu. Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi se obično javljaju kod muškaraca nakon 30. godine života.

Grudvica u blizini bradavice

Rak dojke nije bolest s kojom se bore samo žene nego i muškarci. Mnogi smatraju da muškarci ne mogu dobiti rak dojke što je u potpunosti pogrešno. Grudvice, često bezbolne, u blizini bradavice su najčešći simptom, iako se mogu pojaviti i daleko od bradavice. Većina muškaraca koja je dobila rak dojke su stariji od 60 godina, iako i mlađi muškarci mogu biti pogođeni tom bolešću.