Sprečite nastanak kamena u bubregu

Najlakši i najbezbolniji način sprečavanja nastanka kamena u bubregu, posebno u vreme velikih vrućina, je unos dovoljnih količina tečnosti (dva litra dnevno). Pokazatelj da unosite dovoljno tečnosti je učestalost uriniranja i volumen. Ako ne urinirate svakih par sati, povećajte unos.

Na rizik od pojave kamenja smatra se da utiče i vrsta tečnosti. Sok od grejpfruta može da se poveže sa povećanim rizikom od pojave kamenja, ali potencijalni mehanizam još uvek nije identifikovan. Iako su podaci ograničeni, izbegavanje grejpfruta i soka od grejpfruta može da bude razumljivo u slučaju pacijenata sa kamenjem od kalcijum oksalata.

Kafa, čaj i alkohol su povezani sa smanjenim rizikom od pojave kamenja. Sok od brusnice, koja se preporučuje kao prevencija od pojave infekcija urinarnog trakta, povećava zasićenje urina kalcijum oksalatom kada se unosi u velikim količinama (jedan litar dnevno). Unos umerenih količina obično nije štetno, ali nema dokaza da doprinosi prevenciji nastanka kamenja.

Smanjiti unos proteina životinjskog porekla

Usled ishrane koja je bogata proteinima životinjskog porekla dolazi do negativnih promena u izlučivanju kalcijuma, urične kiseline i cistina što pogoduje nastanku kamena. Unosite od 0,8 do 1 g proteina dnevno po kilogramu telesne mase. Drugim rečima, ako imate 60 kg, ne treba da konzumirate više od 60 g proteina tokom dana.

Povećati unos voća i povrća

Hrana bogata kalijumom, naročito voće i povrće, može da ima pozitivan uticaj. Redovan unos voća i povrća može da smanji rizik od formiranja kamena od kalcijum oksalata, naročito kod osoba koje su ga ranije malo konzumirale. Smatra se da je ovaj pozitivan uticaj prvenstveno posledica povećanog izlučivanja citrata.

Ukoliko se pojava peska ili kamena u bubregu ipak javi, prvi simptomi koji ukazuju na to su prodoran i jak bol u predelu bubrega, mokraćnih kanala ili bešike, koji može nastati neočekivano i biti veoma jakog inteziteta, prisustvo bola prilikom određenih pokreta ili kretanja, često a otežano ili isprekidano mokrenje, pojava krvi ili zamućenosti u mokraći, gubitak snage i malaksalost i nagon za povraćanjem.

U zavisnosti od veličine formiranog peska ili kamena u bubregu, koji predstavljaju zapravo nataložene odpadne materije grupisane u oblik peska ili kamena, i mogu varirati od veličine zrna peska do veličine loptice za golf, zavisi i metod i trajanje izlečenja.

Ponekad, kada je ova pojava prisutna u minimalnom obliku, proces izbacivanja iz organizma je spontan i obavlja se prilikom mokrenja, uz blago ili pojačano prisustvo bola, a kada su otpadne materije formirane u obliku kamena, potrebno je primeniti ekstrakorporalnu udarno-talasnu litotripsiju, kojom se bez sprovođenja operativnog zahvata, postiže razbijanje kamena na manje delove koje je moguće izbaciti mokrenjem.

ZODEKS ČAJ

Namenjen je održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

U sastav ove čajne mešavine ulaze biljne sirovine rastavića, zlatnice, vrbe, breze i kleke, koje sadrže kompleks fiziološki aktivnih sastojaka (triterpenski saponozidi, flavonoidi, polifenolna jedinjenja, etarska ulja, diterpeni, tanini, vitamini, minerali i dr.), koji su nosioci: diuretične, antimikrobne, antiinflamatorne, spazmolitične, analgetske i hemostatične aktivnosti.

Efikasno i blagotvorno delovanje lekovitih biljnih sastojaka, čine primenu ovog čaja pogodnom kod svih vrsta urinarnih infekcija i peska i kamena u mokraćnim organima (urolitijaze). Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Zodeks čaj možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>