Najčešći uzroci steriliteta i kako povećati plodnost

neplodnost

Prema statistikama, koje variraju od zemlje do zemlje, procenat parova koji imaju problem neplodnosti je između 10 i 15 odsto. Kod neplodnih parova uzrok neplodnosti u 30 do 45 odsto slučajeva krije se kod žene, u istom procentu kod muškarca, dok je u preostalim slučajevima uzrok kod oba partnera ili ga je nemoguće dijagnostikovati.

Današnja praksa podrazumeva pregled oba partnera, i to prvo muškarca, jer se uzroci neplodnosti kod muškarca brže i lakše otkrivaju, što omogućava i brže dijagnostikovanje i lečenje.

Poremećaj funkcije jajovoda

Prohodni jajovodi su neophodni da bi spermatozoid mogao da dođe do jajne ćelije i da nakon oplodnje embrion stigne do materice. Najčešći uzroci poremećaja funkcije i prohodnosti jajovoda su endometrioza, infekcije uzrokovane seksualno prenosivim bolestima, prethodne hirurške intervencije u abdomenu i maloj karlici i ranije vanmaterične trudnoće.

Poremećaj funkcije jajnika

Stanje u kome dolazi do poremećaja ili neravnoteže u stvaranju jajničkih hormona, što prouzrokuje poremećaj u menstrualnom ciklusu ili utiče na sposobnost začeća ili održanja trudnoće. Jedan od najčešćih hormonskih poremećaja žena reproduktivnog doba.

Sindrom policističnih jajnika

Manifestuje se kroz grupu znakova i simptoma koji mogu nastati u različitim kombinacijama. Tačan uzrok je nepoznat. Žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati produženi izostanak menstruacije, retku menstruacija, povišen nivo muških hormona.

Endometrioza i adenomioza

Javlja se kada normalno tkivo endometrijuma (unutrašnji sloj materice) počne da raste izvan materice. Teži oblici endometrioze češće se sreću kod neplodnih žena koje su odlagale trudnoću, te se zbog toga ovo stanje naziva i bolešću žena od karijere.

Poremećaj funkcije materice (miomi)

Miom nastaje bujanjem promenjenih glatkih mišićnih ćelija. Bitna je uloga naslednog genskog faktora. Svaka treća žena iza 35. godine života ima miom.

Hormonski poremećaji

Mogu da uspore ili potpuno onemoguće sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje hormonskih poremećaja su: neočekivani dobitak ili gubitak u telesnoj težini, stalni umor, pojačana maljavost, gubitak kose, pojava akni, bolovi u maloj karlici zbog postojanja cisti na jajniku.

Tehnika seksualnog čina

Zapanjujuće, ali istinito je da mnogi parovi ne steknu potomstvo prosto zato što ne poznaju tehniku seksualnog čina. Ovakvi problemi obično se vrlo brzo otklone.

Godine starosti žene, za razliku od muškaraca, bitno utiču na plodnost.

Starije žene, od 35. godine starosti pa na dalje, imaju sve manje izgleda da ostvare materinstvo. Najlepše je kada žena ostvari materinstvo upravo onda kada to najviše želi i kada je taj veliki događaj ispunjava srećom, ali treba imati na umu da posle tridesete godine telo stari, teže podnosi trudnoću, a i komplikacije vezane za majku ili plod tada su učestalije. Prednosti ostvarivanja potomstva u zrelim godinama postoje, ali biološki časovnik ne da se savladati i zato je uvek bolje ranije planirati decu.

Kako povećati plodnost?

Odgovornim i zdravim ponašanjem možemo povećati plodnost. Donosimo vam nekoliko saveta. Vodite ljubav što češće. Pripazite na kilograme. Muška gojaznost povezana je sa niskim nivoom testosterona i sa većim rizikom od problema sa erekcijom. Prekomerna telesna težina žene dovodi do poremećaja u ovulaciji i menstrualnom ciklusu. Preterana mršavost povećava rizik spontanih pobačaja i smanjuje kvalitet spermatozoida. Kontrolišite stres jer može blokirati ovulaciju kroz više ciklusa. Suzdržite se od alkohola, kafe i drugih zavisnosti. Mislite o hrani. Unosite organsku hranu i biološki uzgojeno voće i povrće bez pesticida. Muškarci, provetravajte svoje testise. Preuska odeća ili rad u uslovima sa visokom temperaturom smanjuju kvalitet spermatozoida.

Floravitex kapi

Organske biljne kapi Floravitex kapi se primenjuju kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulatornog dela menstrualnog ciklusa). Biološki aktivni sastojci FLORAVITEX kapi pozitivno utiču na kontrolu i proizvodnju hormona tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat po stvaranju žutog tela koje priprema jajašce za oplodnju i uterus za eventualnu trudnoću.

Floravitex kapi možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>