Sprečite nastanak hemoroida

Sprečite nastanak hemoroida

Jedan od glavnih krivaca za nastanak hemoroida su nezdrav način života i nedovoljno kretanje.

Iako hemoroidi u većini slučajeva nisu opasni, često znaju biti neprijatni. Zato je potrebno na vreme početi s ublažavanjem simptoma i njihovim lečenjem.

Jabuke, cvekla i brokoli ubrzavaju varenje zbog vlaknastih materija koje sadrže. Osim toga, veoma je važno da u ishranu uvrstite namirnice bogate kalijumom kao što su mahunarke i jaja, jer sprečavaju zgrušavanje krvi. Trudite se da se u vašim obrocima nalaze integralni hleb i žitarice, kao i sve vrste voća i povrća. Opšte je poznato da je slab imunitet osnova za mnogobrojne zdravstvene probleme, pa tako ni hemoroidi nisu izuzetak. Ono što će ojačati vaš odbrambeni mehanizam je vitamin C, koji možete pronaći u citrusnom voću, kupusu, paprici i mnogim drugim vrstama voća i povrća. Uvek dajte prednost laganijim obrocima, koji neće opteretiti vaš stomak i izazvati zatvor, a supe i čorbe će sigurno prijati vašem probavnom traktu.

Sprečite nastanak hemoroida

Iako hemoroidi nisu rezervisani isključivo za određeni pol ili starosnu dob, postoje osobe koje su sklonije nastanku hemoroida.

U grupe ljudi koji imaju povećan rizik od nastanka hemoroida ubrajamo:

  • Osobe koje dugo sede ili stoje
  • Osobe koje pate od hronično retke stolice
  • Trudnice i žene prilikom poroda
  • Gojazne i neuhranjene osobe
  • Osobe u čijoj se porodičnoj anamnezi pojavljuju hemoroidi
  • Osobe koje se bave sportovima koji stvaraju pritisak na rektalno područje poput bodybuildinga ili jahanja

Kako lečiti hemoroide

Zdravija ishrana

Promena ishrane, odnosno prelazak na zdraviju ishranu može pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida. U svoje obroke uključite više namirnica bogatih vlaknima, kao što su voće i povrće te žitarice.

Dovoljan unos tečnosti

Preterano naprezanje prilikom obavljanja nužde do kojeg dolazi zbog tvrde stolice, može dodatno pogoršati hemoroide. Redovnim uzimanjem dovoljne količine tečnosti možete omekšati stolicu i njeno pražnjenje.

Više kretanja

Ako radite kancelarijski ili bilo koji drugi posao koji zahteva mnogo sedenja, pokušajte što češće praviti kratke pauze kako biste olakšali pritisak na rektalno područje.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *