Bolovi u leđima – uzroci

Bolovi u leđima

Bolovi u leđima najčešće nastaju od naprezanja, napetosti ili povreda. Ali postoje i drugi uzroci, manje poznati, bolova u leđima.

Ako povredite mišiće ili tkivo oko kičme, mišići tada pokušavaju da zaštite povređeno mesto grčenjem. Osim toga, grčenje leđnih mišića može biti i posledica pomerenog diska ili povrede tkiva kičme.

Diskus hernija

Intervertebralni diskovi su meka tkiva koja razdvajaju pršljenove. Oni su poput jastučića ispunjenih želatinom i smeštenih između pojedinih pršljenova. Ponekad mogu da pucaju, ostavljajući želatinastu smesu. Ako pritisne nerv, on može da izazove bol u leđima koji može kasnije i da se proširi na ruke i noge.

Artritis

Upala zglobova praćena jakim bolom i ukočenošću. Postoji i grupa artritisa koja pogađa kičmu (koja se naziva spondiloartropatije) i uzrokuje bolove u leđima.

Spinalna stenoza

Kada se prostor kičmenog kanala suzi, to može da proutzrokuje pritisak na kičmenu moždinu i nerve koji idu od kičme do ruku i nogu, a može da rezultira gubitkom osećaja u udovima i poteškoćama u kretanju. Ovo stanje može biti uzrokovano artritisom, tumorima i nekim naslednim bolestima, a češće je posle 50. godine.

Spondilolisteza

Stanje kada se jedan od pršljenova kreće i naslanja na pršljen ispod njega. Kada kost pritisne nerv, javlja se bol. Ovo se najčešće dešava u donjem delu leđa.

Kamen u bubrezima

To su male, tvrde grudvice od kristala koje se talože u bubrezima. Ako se zaglave unutar urinarnog trakta, mogu da izazovu jake bolove u donjem delu leđa, donjem delu stomaka i na bočnim stranama stomaka.

Vendoksin® gel

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *