Sprečite infekciju mokraćnih kanala

Sprečite infekciju mokraćnih kanala

Peckanje prilikom mokrenja, stalna potreba za mokrenjem, bol u donjem delu leđa, neugodan miris urina, bol prilikom polnog odnosa, kao i bol u predelu iznad stidne kosti samo su neki od simptoma stanja koje najčešće pogađa žene. Reč je o upali mokraćne bešike.

Naime, mokraćni kanal se kod žena nalazi vrlo blizu vaginalnog i analnog otvora pa je tako podložnija razvoju bakterija nego kod muškaraca. Zato se žene često bore s tim nimalo ugodnim stanjem koje itekako može otežati svakodnevicu.

Bakterija uzrokuje upalu

Bakterija Escherichia Coli (E.coli) vrlo je čest uzročnik upale mokraćne bešike. Spada u grupu koliformnih bakterija, dakle onih koje žive u crevima (Enterokok, Enterobacter i dr.). Perzistencija E. coli u urinotraktu viđa se kod žena češće nego kod muškaraca. Tipični simptomi su učestali nagon za mokrenjem, pečenje i bol, ponekad sa primesama krvi u urinu. Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale, nazivamo asimptomatskom bakteriurijom.

Do upale mokraćne bešike najčešće dolazi ako je žena bila izložena hladnoći ili nakon seksualnog odnosa, zbog veće izloženosti bakterijama, a tada je u velikom broju slučajeva reč o kratkotrajnoj iritaciji bešike.

Ako su prisutni već navedeni simptomi poput peckanja prilikom mokrenja, bola u donjem delu leđa, neugodnog mirisa urina, učestalog mokrenja, ali i povišene telesne temperature, potrebno je odmah se javiti svome lekaru koji će nas uputiti na pretrage krvi i urina i dobiti uvid u našu dijagnozu.

Ako su obradom isključeni predisponirajući faktori upale, a to su kamen u bubregu ili bešici, zaostajanje urina bilo u bubrezima, bilo u bešici, taj oblik infekcije najčešće ne zahteva lečenje.

Kako sprečiti ponavljajuće infekcije mokraćne bešike?

Kada jednom iskusite upalu mokraćne bešike i znate koliko može biti nezgodna, potrebno je učiniti sve kako se ona ne bi ponavljala tako da bi se trebalo držati ovih pravila, pogotovo kod žena koje su upalu iskusile više nego jednom.

  • – pijte do osam čaša vode na dan
  • – mokrite svaka 2 do 4 sata i pritom se izmokrite do kraja
  • – popijte dve čaše vode pre i dve nakon seksualnog odnosa
  • – ako je potrebno, promenite kontracepciju
  • – nemojte nositi odeću koja je uska u području reproduktivnih organa
  • – nemojte se kupati u kadi, nego se tuširajte
  • – nakon vršenja velike nužde obvezno se brišite od napred prema pozadi.

S obzirom na rastuću rezistenciju bakterija na antimikrobne lekove, važna je profilaksa drugim sredstvima, na primer čajevima, kao što je Zodeks čaj. Kod zdravih žena ti su mikroorganizmi prisutni u vagini i održavaju visoku kiselost (nizak pH) što je za ostale bakterije nepovoljno, a povećanjem pH vrednosti povećava se opasnost od infekcije. Dobro je koristiti i preparate za intimnu negu, koji svojom kiselošću čine prvu branu u sprečavanju infekcija uro-genitalnog trakta.

Zodeks čaj možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>

ZODEKS ČAJ

Namenjen je održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Prevencija

Svakako je dobar savet piti puno tečnosti(1,5-2 l na dan), mokriti čim se oseti potreba i potpuno isprazniti bešiku. Bolje je tuširanje nego kupke u kadi, izbegavanje uske odeće i ne-pamučnog donjeg rublja, zaslađenih voćnih sokova, kafe i alkohola.