Smirite bolove u želucu

bolovi u želucu

Živimo sve brže, pod stresom, uz brzu i nezdravu hranu, uz tesnu odeću i sve manje kretanja, uz sve više kafe, alkohola i nikotina. Javljaju se bolovi u želucu koji s napredovanjem bolesti postaju i jači, uz nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje.

Želudac zbog upaljene i bolesne sluznice, slabo radi pa pacijent ima osećaj da mu hrana stoji u želucu kao kamen. To je hronična recidivirajuća bolest, a osnovni uzrok je prevelika količina želučane kiseline. Ukoliko sve smetnje u potpunosti nestanu kroz nekoliko meseci pa čak i godina, u 80% slučajeva jave se ponovno u stanjima jačeg zamora, iscrpljenosti i stresa.

Gastritis je često uzrokovan i bakterijom Helicobacter pylori. U većim koncentracijama bakterije izazivaju jaku upalu i promene na stanicama sluznice želuca – atipiju i abnormalnost, ulcerozne bolesti pa čak i karcinom želuca (to je ipak vrlo retko).

Čaj za smirenje želuca

Pije se čaj od sleza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice. Svaki dan popiti pola litra do litre čaja, malo po malo kroz celi dan.

Šta jesti, a šta izbegavati?

I obroci moraju biti češći i količinski manji. Izbegavati pečenu i pohovanu hranu i sve što je prekiselo, preljuto, prehladno ili prevruće, alkohol i kafu. Trebate znati da šećer podstiče lučenje želudačne kiseline, zbog čega ga pod svaku cenu trebaju izbegavati bolesnici koji već pate od prevelike količine kiseline. Kažemo da jetra i želudac više vole gorko, stoga ponekad u čaj možemo dodati i malo pelina, kičice ili maslačka. Tokom bolesti tj. gastritisa, želudac teško probavlja sirovu hranu pa voće i povrće treba termički obraditi jer će vas neprobavljena celuloza i balastne stvari naduvati i uzrokovati grčevite bolove i nelagodnost.

Uz čaj redovno kroz 3 meseca koristite i biljne kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, uz malo iđirota ako je prisutna pojačana kiselina – žgaravica.

Ako za čaj nemate vremena preporučuju se samo kapi. 50-70 kapi dnevno, popiti u pola čaše vode, ali ipak savet je i čaj i kapi zajedno jer ćemo dobiti bolju, bržu i efikasniju terapiju.

Pre odlaska na spavanje nemojte preopteretiti želudac, prestanite se ljutiti na bilo koga, a topli čaj ili topla šoljica mleka sa medom dodatno će smiriti stres i olakšati san. Čaj se obolelim osobama preporučuje i kad trenutno nemaju nikakvih smetnji. Jedna šoljica za večeru biće dobra preventiva kod gastritisa.

Čaj protiv Helicobacter pylorija

Čaj za želudac uz prisutnu bakteriju H. pylori pojačan sa biljkama kao što su kadulja, gospina trava, majčina dušica, lavanda, anis, pelin…Te biljke će svojim eteričnim uljima delovati baktericidno na H.pylori i nalaz će uskoro biti negativan, a simptomi gastritisa će se smiriti.

Ovde navedene lekovite biljke uvek su kombinovane tako da pozitivno deluju na više probavnih organa. Svi delovi probavnog trakta usko su povezani jedan s drugim i neposredno međusobno reaguju, pa će ovi čajevi pomoći i kod čira na želucu (za razliku od drugih probavnih smetnji, smetnje u slučaju čira na želucu nastaju neposredno nakon jela i pogoršavaju se nakon sat ili dva), kod iritabilnog kolona kolitisa, i sličnih bolesti i simptoma.