Dismenoreja (bolne menstruacije) – uzrok, simptomi i lečenje

dismenoreja

Iako mnogi smatraju da su uzroci dismenoreje psihosomatske prirode i da će bolovi nakon nekog vremena nestati sami od sebe, ipak postoje načini na koji se ti bolovi mogu barem ublažiti.

Dve vrste dismenoreje

Dismenoreja se može podeliti u dve vrste, primarna i sekundarna dismenoreja. Do primarne dismenoreje obično dolazi dve do tri godine nakon prve menstruacije i ublažava se nakon 25. godine i retka je nakon porođaja. Dok do sekundarne dismenoreje dolazi kasnije u životu. Dolazi do grčeva u trbuhu jednom do dva puta nedeljno pre početka menstruacije.

Simptomi

Najčešći smiptomi su grčevi u stomaku koji se pojavljuju na početku menstruacije i traju do tri dana, može doći do proliva, čestog mokrenja, bolova u leđima, mučine, povraćanja, nadutosti, znojenja, bolova u karlici.

Uzrok

Žene koje pate od primarne dismenoreje proizvode velike količine prostaglandina u vreme menstruacije ili su vrlo osetljive na njega. Dismenoreja se može tumačiti kao mini porođaj zbog prostaglandina koji uzrokuje grčeve. Bol može uzrokovati i mala količina menstrualne krvi koja teče natrag kroz jajovode, što izaziva njihovu nadraženost.

Lečenje

Većina lekara će reći da je uzrok bolova psihosomatske prirode, ali nemojte odiustati od savetovanja s lekarom jer svaka žena zaslužuje ublažavanje bolova. Probajte koristiti neke lekove protiv bolova kao što su brufeni ili voltareni. Oni se uzimaju neposredno pre menstruacije i prva dva dana menstruacije.

Često se prepisuju i kontracepcijske pilule kako bi ulažile tegobe dismenoreje jer sprečavaju ovulaciju. Progestogenska spirala također pomaže kod dismenoreje. U slučaju bolova lekar će vas pregledati i preporučiti lečenje zavisno o uzroku.

Samopomoć

Pomoći će vam vruće kupke, ležanje ili nekoliko termofora. Probajte biljne čajeve koji će ublažiti grčeve, na primer čaj od kamilice, metvice ili đumbira ili vam mogu pomoći i lekovi protiv bolova. Korisna je i fizička aktivnost, na primer joga i opuštanje. Probajte s masažom donjeg dela trbuha, krsta i nogu.

Dismenoreja je vrlo česta pojava kod žena koja se događa pre i za vreme menstruacije u obliku jakih grčeva u trbuhu. Najbolje je opustiti mišiće jogom ili masažom bolnih delova, razni čajevi i tople kupke kako bi se smanjili simptomi dismenoreje.

ORGANSKE BILJNE KAPI FLORAVITEX

Biljne kapi FLORAVITEX se primenjuju kod neredovnog menstrualnog ciklusa i početkom puberteta ali i u kasnijoj dobi, dismenoreje (bolne menstruacije), akutne i hronične upale jajnika, akutne i hronične upale materice, treće i šeste grupe vaginalnog sekreta, benigne ciste na jajnicima, miomi, ciste na grudima nastale kao posledica hormonskog disbalansa, predmenstrualni sindrom-PMS.